Pseudo-leenwoorden

Denk je dat je een auto leent, blijkt het een oude, brakke fiets!

Klinkt Engels, komt (meestal1) ook uit het Engels, maar betekent in het Engels niet hetzelfde. Een speciale soort false friend: het pseudoleenwoord oftewel pseudoanglicisme.

Hier mijn lijstje pseudo-leenwoorden2. Ik heb hem bijgewerkt op 29-09-2022, artikelen die ik later heb geschreven staan er dus nog niet tussen.

LET OP: ik geef in deze tabel de simpelste vertaling, in sommige gevallen is dat niet de beste vertaling. Klik altijd even op het woord om er meer over te lezen, zeker als je van plan bent hem te gaan gebruiken in het Engels!

Zo zeggen ze het nietZo zeggen ze het wel
airco AC
airtrampolinejumping pillow
beamerprojector
benchdog crate
blogblog post
boxplaypen
cakepound cake
campingcampsite
containerwheelie bin (UK)/ garbage can (US)
dropping
fancy-fairbring-and-buy sale
fitnessen (*to fitness*)to work out
folderleaflet
funshopping recreational shopping
hamburgerhamburger patty
hometrainerexercise bike
ladyshavelady shaver
occasionused car
oldtimerclassic car
pampernappy (UK)/ diaper (US)
pantytights (UK)/ pantyhose (US)
parkingcar park (UK)/ parking lot (US)
partytentpop-up gazebo
pick-uprecord player
plaidblanket
planningschedule
playbacken (*to playback*)to lip-sync
pocketpaperback
shagtobacco
slipunderpants
slipperslide sandal
smokingtuxedo
tanken (*to tank*)to fill up the tank
tie-wrapcable tie
touringcarbus

1 “occasion” en “parking” bijvoorbeeld komen uit het Frans, maar hebben intussen een Engelse uitspraak gekregen, waardoor ik ze toch mee laat tellen. Het Belgisch-Nederlandse “chance” heb ik dan weer weggelaten, want die wordt nog op z’n Frans uitgesproken.

2 Mijn definitie is wat ruimer dan die van een taalkundige, misschien. “Airco” is bijvoorbeeld een andere afkorting, niet per se een ander woord. Het gaat mij vooral om woorden die Nederlanders regelmatig verkeerd gebruiken, en die tot verwarring leiden bij Engelstaligen.

Heddwen Newton heeft intussen al 555 woorden en uitdrukkingen behandeld op hoezegjeinhetEngels.nl. Voor 2 Euro kun je haar daarvoor bedanken. Heddwen is docent en vertaler Engels.

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Thirdman, Pexels