Hoe zeg je “camping” in het Engels?

"camping" is een false friend want in het Engels is dat alleen een werkwoord, niet de plek waar je campeert
Nederlands: camping / Engels: campsite
Bron: flickr.com/photos/foilman

Elke vrijdag is het op deze site “false friend friday” en deze weken ben ik bezig met het bespreken van de echte klassiekers. Vandaag: lekker kamperen op de camping.

Wat betekent “camping” in het Nederlands?

In het Nederlands is een camping een stuk land waar je gaat kamperen. Je betaalt om er voor een nacht met je tent, caravan of camper te staan en er is een toiletgebouw en een receptie met winkeltje. Grotere campings hebben een zwembad, restaurant, animatie, en veel campings bieden ook huurtenten, huurcaravans of (dit was mijn favoriet toen ik jong was, want lekker goedkoop, maar toch beter dan een tent) trekkershutten.

Wat is het probleem?

Het is een venijnig verschil want het gaat hier niet zozeer om betekenis als om grammatica. “Camping” in het Engels is een werkwoord en betekent “kamperen”.

De plek waar je gaat kamperen heet een “campsite“. Werd vroeger veel apart geschreven, “camp site“, tegenwoordig meestal aan elkaar.

“I’m going camping on a campsite” is dus een goede Engelse zin.

Maar waarom zie ik dan weleens “camping” in de Nederlandse betekenis in het Engels?

In het Frans, kampeerland bij uitstek, en in nog wel meer talen, heet “camping” ook “camping”. Dus een Franse camping, waar vaak ook veel Engelsen staan, heet dan “Camping le Soleil” ofzo en dat nemen Engelstaligen dan over als een charmant Fransisme.

Maar zoals je aan de voorbeelden hieronder kunt zien, moet je toch erg opletten met “camping” en “campsite”.

Voorbeelden om op te letten

KampeerwinkelCamping shop (winkel met kampeerbenodigdheden)
CampingwinkelCampsite shop (winkel op de camping)
KampeergidsCamping guide (boek met tips over kamperen)
CampinggidsCampsite guide (gids voor toeristen met campings in een bepaalde regio)

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *