een kindje met een step

Hoe zeg je “step” in het Engels?

“Step” klinkt zo vanzelfsprekend Engels dat het zelfs bij mij nog weleens misgaat, maar zo’n ding waar je met één been op staat en met het andere been jezelf vooruitduwt heet in het Engels een “scooter“. En dat is ontzettend stom, want een bromfiets heet in het Engels óók een scooter. En een scootmobiel heet óók een scooter.

De step is aan het winnen

Voor Engelstaligen is het natuurlijk enorm verwarrend, die drie betekenissen voor “scooter”, zeker met de komst van de e-scooter in het straatbeeld.

Wat je nu taalkundig ziet, tenminste in de UK, is dat de step-betekenis van “scooter” aan het winnen is. Zoek je in Google op “scooter”, dan krijg je 90% steps te zien. Bromfietsen worden “scooter bikes”, “mopeds” of “vespas” genoemd, om het verschil duidelijk te maken, en scootmobiels heten “mobility scooters”.

Zeg je echter “scooter” in India, dan zal iedereen aan een bromfiets denken. Het straatbeeld zit er dan ook vol mee. In Amerika is het een beetje 50/50.

Om verwarring te voorkomen kun je een step in het Engels ook wel een “kick scooter” of een “stand-up scooter” noemen.

Wat is het verschil tussen een e-scooter en een elektrische scooter?
e-scooters

Engels is stom

Soms geef ik mijn artikeltjes de categorie “Engels is stom” mee. Wat mij betreft, is dit een van de stomste Engelse stommiteiten. Dat iemand “scooter” zegt en dat ze dan gewoon niet weten wat er bedoeld wordt. En het Nederlands is die verwarring nu over aan het nemen door elektrische steps niet e-steps te noemen, maar e-scooters. Pffff.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 800 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1400 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto’s: bromfiets flickr.com/photos/llasram, step flickr.com/photos/honzasoukup, e-scooters flickr.com/photos/mastermaq


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *