Wat is "drempel" in het Engels?
Drempel

Betekenis 1: letterlijke betekenis

In letterlijke zin is de vertaling van een drempel bij een deur “threshhold”, en een verkeersdrempel is “speed bump”.

Betekenis 2: drempel in figuurlijke zin

De vertalingen hierboven kun je weliswaar ook in figuurlijke zin gebruiken (“our relationship hit a few speed bumps”) maar dan is het vaak niet een vertaling voor het Nederlandse “drempel” in figuurlijke zin.

Online woordenboeken geven vaak “the threshold is too high” voor “de drempel is te hoog”. Ik ben het daar niet mee eens. “The threshold is too high” kan gebruikt worden in wetenschappelijke en juridische teksten, maar met threshold wordt dan een limiet bedoeld. Voor het gebruik in alledaagse taal is het geen goede vertaling. Hieronder een paar andere opties.

Mogelijke vertalingen voor “drempel” in figuurlijke zin

We willen zo min mogelijk drempels in het gebruik van deze website.We want as few stumbling blocks as possible for people to use this website.
We want to make this website really easy to use.
We want this website to be as accessible as possible.
De drempel om naar deze ontmoeting voor ex-verslaafden te komen was te hoog.For many people the prospect of coming to this meeting was too stressful.
Many people could not overcome their misgivings about coming to this meeting.
Many members got cold feet.
De drempel is te hoogThe obstacles are too high.
There are too many obstacles to overcome.
We didn’t make it easy enough for them.
The programme isn’t accessible enough.
Er zitten teveel drempels in deze software.There are too many bottlenecks in this software.

Help je mee dit artikel te verbeteren?

Ik ben ook maar een mens, en soms heb ik iets mis. Weet jij een vertaling die ik nog niet had verzonnen, of heb je iets anders over dit artikel aan te merken? Ik hoor het heel graag! Laat het me hieronder weten. Anoniem, je hoeft niet eens een naam of e-mailadres aan te geven! Ik pas zo nodig mijn artikel aan, zodat bezoekers aan mijn site altijd de best mogelijke informatie krijgen.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/ell-r-brown


Reacties

2 reacties op “Hoe zeg je “drempel” in het Engels?”

  1. Overigens dank voor je geweldige website, heb er al een paar echt wat aan gehad! En dan meteen een vraag; ik schrijf veel teksten over persoonlijke ontwikkeling en dan heb je het vaak metaforisch over het ‘overwinnen van blokkades’, of ‘een blokkade hebben op je genezingskracht’. Het woordenboek geeft blocks of blockages, maar op de een of andere manier voelen die woorden niet goed. Hoe denk jij daarover? Is obstacles een betere keuze? Maar hoe vertaal je dan ‘een blokkade hebben op iets’? Alvast bedankt!

    1. Heddwen

      Bedankt voor het compliment, Aedith!

      Ik heb hier een artikeltje geschreven als antwoord op je vraag. Ik vond hem erg lastig! Laat je weten of er een goede vertaling tussenstaat voor je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *