Hoe zeg je “uitgeven” in het Engels?

Nederlands: uitgeven / Engels: to publish

Mijn vriend, die erg goed Engels spreekt, zei laatst *Did you know they are still giving these books out?* Hoera, dacht ik, een False Friend die ik nog niet besproken had. 🙂 Een Engelstalige die geen Nederlands spreekt, zou deze zin namelijk opvatten als “Wist je dat ze deze boeken nog steeds gratis uitdelen?”

De Engelse vertaling van “uitgeven” is, als je het over boeken hebt, “to publish“, als je het over paspoorten of certificaten etc. hebt dan is het “to issue“.

The publisher published a new book last week.

The organisation issues certificates to companies that qualify.

Als je het over geld hebt dan is de vertaling natuurlijk “to spend“.

“To give out” betekent meestal gratis uitdelen of afgeven. Het kan ook “uitstralen” betekenen (“to give out energy/ light“). Hoe dan ook, voor “uitgeven” is het geen goede vertaling.

Nederlands: gratis uitdelen / Engels: to give out

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

(Mocht je je trouwens afvragen welke boeken mijn vriend bedoelde, toen hij zei dat ze nog steeds uitgegeven werden: Hij had het over de “Wist je dat..?” boeken uit zijn jeugd, die we in een doos bij zijn ouders terugvonden.)

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: boekwinkel: Tuur Tisseghem, Pexels, vrijwilligers: RODNAE Productions, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *