Hoe zeg je “congres” in het Engels?

Nederlands: congres, conferentie / Engels: conference

Tenzij het om een zeer grootschalige, internationale bijeenkomst van vakgenoten gaat heet een congres in het Engels een “conference“.

Dit is geen hele “harde” false friend, en de definities zijn niet heel helder, zoals je ook bv hier kunt lezen. Toch klinkt het raar als je het woord “congress” gebruikt voor een bijeenkomst die niet zo bombastisch of bijzonder is. Ik zie het in het Engels van Nederlanders toch vaak gebeuren, vandaar dit artikel.

Als vertaler houd ik de vuistregel aan: als het een internationaal congres is dat zichzelf in zijn Engelstalige uitingen een “congress” noemt, dan kies ik de vertaling “congress“. Anders altijd “conference“. Je geeft met het woord “congress” anders echt een verkeerd beeld, vind ik.

Andere woorden die je kunt kiezen zijn symposium (vaak wetenschappelijk) seminar (kleinschalig, formeel), workshop (kleinschalig, praktisch, informeel). Of natuurlijk gewoon “meeting”. Maar “conference” is meestal een prima keuze, hoor.

Nederlands: congres / Engels: congress

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bronnen foto’s: collegezaal: ICSA, Pexels, theaterzaal: Luis Quintero, Pexels

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *