Een bruin café, of een bruine kroeg, is een ouderwets Nederlands café waar het binnen meestal letterlijk bruin is. Er is geen goede Engelse vertaling voor, dus je zult iets anders moeten verzinnen. Hieronder mijn voorstel.

“Een bruin café” is een typisch Nederlands iets dus ik vertaal het meestal naar het Engels met “a traditional Dutch pub“. Voor Anerikanen kun je ook “a traditional Dutch bar” kiezen.

Omdat de klandizie meestal vooral uit vaste gasten bestaat kun je ook de vertaling “a local pub” kiezen. Dan zullen lezers wel een café in hun hoofd zien dat meer lijkt op hun eigen ervaring, die waarschijnlijk wel wat anders is.

Deze vertaling liever niet

Wat je zeker NIET moet doen, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook wel verzonnen, is “a brown cafe” zeggen.

Wat is een bruin café eigenlijk?

Ert zit geen diepere betekenis aan dat bruin. De kroeg is gewoon bruin: bruine vloer, bruine muren, bruine tafels en stoelen. Het is er meestal vrij klein, er worden vooral bier en borreltjes gedronken en het is vaak een buurtkroeg of stamkroeg. (Dit soort café is overigens aan het uitsterven. En Herman van Veen zong er een loflied over.)

Dit artikel is op 06-03-2023 bijgewerkt

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Door Heddwen

Eén gedachte over “Hoe zeg je “een bruin café” in het Engels?”
  1. Zo zou ik het ook vertalen, en zeker niet met “brown café” – al was het maar omdat “café” in het Engels doet denken aan een thee- en koffiehuis zónder alcoholvergunning (dus een plek voor cappuccino’s en wat Nederlanders ten onrechte “high tea” noemen – Heddwen, misschien moet je nog een artikel schrijven over hoe de term “high tea” door Nederlands- en Duitstaligen verkeerd wordt begrepen, of heb je dat al gedaan?). “Pub” is misschien te Brits of Australisch, en dus vertaal ik “café” meestal met “bar”. Dus “a traditional Dutch bar”. Hoe dan ook sterft het hele “bruin-café”-verschijnsel inderdaad snel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *