Hoe zeg je “een bruin café” in het Engels?

Bruin café Bron: https://www.flickr.com/photos/maxime-caillaba/35685942291

Wat betekent het?

Een bruin café, of een bruine kroeg, is een ouderwets Nederlands café waar het binnen meestal letterlijk bruin is: bruine vloer, bruine muren, bruine tafels en stoelen. Het is er meestal vrij klein, er worden vooral bier en borreltjes gedronken en het is vaak een buurtkroeg of stamkroeg. (Dit soort café is overigens aan het uitsterven. En Herman van Veen zong er een loflied over.)

Hoe vertaal je “bruine kroeg” naar het Engels?

“Een bruin café” is een typisch Nederlands iets dus ik vertaal het meestal met “a traditional Dutch pub“. Omdat de klandizie meestal vooral uit vaste gasten bestaat kun je ook de vertaling “a local pub” kiezen maar dan zullen lezers wel een café in hun hoofd zien dat meer lijkt op hun eigen ervaring, die waarschijnlijk wel wat anders is.

Welke vertaling vind ik niet goed?

Wat je zeker NIET moet doen, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook wel verzonnen, is “a brown cafe” zeggen.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Een gedachte over “Hoe zeg je “een bruin café” in het Engels?”

  1. Zo zou ik het ook vertalen, en zeker niet met “brown café” – al was het maar omdat “café” in het Engels doet denken aan een thee- en koffiehuis zónder alcoholvergunning (dus een plek voor cappuccino’s en wat Nederlanders ten onrechte “high tea” noemen – Heddwen, misschien moet je nog een artikel schrijven over hoe de term “high tea” door Nederlands- en Duitstaligen verkeerd wordt begrepen, of heb je dat al gedaan?). “Pub” is misschien te Brits of Australisch, en dus vertaal ik “café” meestal met “bar”. Dus “a traditional Dutch bar”. Hoe dan ook sterft het hele “bruin-café”-verschijnsel inderdaad snel uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *