Hoe zeg je “huis-tuin-en-keuken” in het Engels?

Een “huis-tuin-en-keuken” emmer is een hele normale, standaard emmer. Dit kun je niet letterlijk naar het Engels vertalen (*house-garden-and-kitchen bucket*; ik moet er van giechelen!).

Een mogelijke vertaling is “common-or-garden“; dit is een mooie vertaling omdat het nogal veel van de Nederlandse uitdrukking weg heeft, helaas is het intussen wat ouderwets aan het worden. Ook is het voor mijn gevoel erg Brits. Een andere Britse, en enigszins informele, vertaling is “bog-standard”. (=”doodnormaal”, alleen betekent “bog” in dit geval WC!)

Amerikanen gebruiken garden-variety”. Voor mijn als Britse kan dit ook wel, maar naar mijn gevoel is het een beetje sarcastisch of grappig.

“Ach, het was uiteindelijk een huis-tuin-en-keuken demonstratie, niks bijzonders gebeurd.”

“it was just a garden-variety demonstration, nothing to write home about.”

Maar voor een gebruiksobject werkt deze vertaling voor mij als Britse niet, want “garden-variety” slaat in de oorspronkelijke betekenis op een plant. Maar voor Amerikanen blijkbaar wel.

Andere vertalingen zijn “normal“, “common” (pas op, kan ook “van de onderklasse” betekenen), “standard” en “regular” (eerder Amerikaans).

Dit artikel is op 22-01-23 bijgewerkt

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Anna Shvets, Pexels


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *