Hoe zeg je “verpakkingsvrij” in het Engels?

Als winkelwaar zonder verpakking verkocht wordt, en de klant dus zelf een bakje of bus mee moet nemen, dan heeft die winkel een “verpakkingsvrij concept”. Maar hoe vertaal je dat naar het Engels?

Het experiment van een Albert Heijn XL in Rotterdam om zo’n 70 producten verpakkingsvrij aan te bieden heeft ook wat internationale vakpers bereikt. Ik vond het daarbij interessant om te zien dat vaak de letterlijke vertaling “packaging free” gekozen werd. Dat is wel prima Engels, maar niet de gebruikelijkste term.

De gebruikelijke term is in het Engelszero waste“. Over het algemeen wordt gesproken over een “zero-waste shop” en die heeft dan “packaging-free products”. (“Plastic-free” hebben we ook nog, maar dan kan het dus nog wel in karton, glas of metaal verpakt zitten.)

Interessant weetje: de eerste verpakkingsvrije winkel opende in 2007 in Londen zijn deuren en heette “unpackaged”, (een woordgrapje op “unpacked”).

Spotlight Saturday

Elke zaterdag is het op deze site Spotlight Saturday. Ik bespreek dan een woord of uitdrukking uit de actualiteit. Zie je een Nederlandse term voorbijkomen in het nieuws dat goed op deze site zou passen? Laat het me weten op mijn contactpagina!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/dinnerseries, CC BY 2.0


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *