Hoe zeg je “verpakkingsvrij” in het Engels?

Wat betekent “verpakkingsvrij”?

Als winkelwaar die normaal verpakt zou worden zonder verpakking verkocht wordt, en de klant dus zelf een bakje of bus mee moet nemen, dan heeft die winkel een “verpakkingsvrij concept”. Vaak gaat het dan om droge voorraadskastwaar zoals pasta, cornflakes of gedroogde erwten.

Hoe vertaal je “verpakkingsvrij” het beste naar het Engels?

Het experiment van een Albert Heijn XL in Rotterdam om zo’n 70 producten verpakkingsvrij aan te bieden heeft ook wat internationale vakpers bereikt. Ik vond het daarbij interessant om te zien dat vaak de letterlijke vertaling “packaging free” gekozen werd. Dat is wel prima Engels, maar niet de gebruikelijkste term.

De gebruikelijke term is in het Engelszero waste“. Over het algemeen wordt gesproken over een “zero-waste shop” en die heeft dan “packaging-free products”. (“Plastic-free” hebben we ook nog, maar dan kan het dus nog wel in karton, glas of metaal verpakt zitten.)

Interessant weetje: de eerste verpakkingsvrije winkel opende in 2007 in Londen zijn deuren en heette “unpackaged”, (een woordgrapje op “unpacked”).

Spotlight Saturday

Elke zaterdag is het op deze site Spotlight Saturday. Ik bespreek dan een woord of uitdrukking uit de actualiteit. Zie je een Nederlandse term voorbijkomen in het nieuws dat goed op deze site zou passen? Laat het me weten op mijn contactpagina!

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/dinnerseries, CC BY 2.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *