Hoe zeg je “Hollandse Nieuwe” in het Engels?

Hollandse Nieuwe is haring die tussen 1 mei en 31 augustus gevangen is en die dan op een bepaalde manier gezout en gerijpt is. Wikipedia vertelt je er meer over.

De algemene Engelse term voor dit soort zoute haring is “soused herring” maar die geldt dus ook voor haring die buiten het seizoen gevangen is of voor haring die bijvoorbeeld op Duitse of Zweedse wijze is bereid.

“Hollandse Nieuwe” is een Nederlandse term voor een typisch Nederlands gegeven. Er is geen een-op-een vertaling omdat het in Engelstalige landen haast niet verkocht wordt.

Wil je het echt specifiek over Nederlandse Hollandse Nieuwe hebben, dan kun je de Nederlandse term gebruiken, met een uitleg erbij. The Guardian doet het bijvoorbeeld zo: “Hollandse nieuwe, or new-season Dutch herring, a traditional delicacy [in the Netherlands]”

Pickled herring” (=ingepekelde haring) zie je ook vaak, maar dat gaat meestal om stukken van een grote vis, niet om van die kleine visjes. Wel een goede vertaling als je een term wilt die mensen makkelijk en ongeveer goed begrijpen.

Help je mee dit artikel te verbeteren?

Ik ben ook maar een mens, en soms heb ik iets mis. Weet jij een vertaling die ik nog niet had verzonnen, of heb je iets anders over dit artikel aan te merken? Ik hoor het heel graag! Laat het me hieronder weten. Anoniem, je hoeft niet eens een naam of e-mailadres aan te geven! Ik pas zo nodig mijn artikel aan, zodat bezoekers aan mijn site altijd de best mogelijke informatie krijgen.

Dit artikel is op 15-06-2022 bijgewerkt.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/alper, CC BY 2.0


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *