
Hollandse Nieuwe is haring die tussen 1 mei en 31 augustus gevangen is en die dan op een bepaalde manier gezout en gerijpt is. Wikipedia vertelt je er meer over.
De algemene Engelse term voor dit soort zoute haring is “soused herring” maar die geldt dus ook voor haring die buiten het seizoen gevangen is of voor haring die bijvoorbeeld op Duitse of Zweedse wijze is bereid.
“Hollandse Nieuwe” is een Nederlandse term voor een typisch Nederlands gegeven. Er is geen een-op-een vertaling omdat het in Engelstalige landen haast niet verkocht wordt.
Wil je het echt specifiek over Nederlandse Hollandse Nieuwe hebben, dan kun je de Nederlandse term gebruiken, met een uitleg erbij. The Guardian doet het bijvoorbeeld zo: “Hollandse nieuwe, or new-season Dutch herring, a traditional delicacy [in the Netherlands]”
“Pickled herring” (=ingepekelde haring) zie je ook vaak, maar dat gaat meestal om stukken van een grote vis, niet om van die kleine visjes. Wel een goede vertaling als je een term wilt die mensen makkelijk en ongeveer goed begrijpen.
Help je mee dit artikel te verbeteren?
Ik ben ook maar een mens, en soms heb ik iets mis. Weet jij een vertaling die ik nog niet had verzonnen, of heb je iets anders over dit artikel aan te merken? Ik hoor het heel graag! Laat het me hieronder weten, of stuur een mail naar info (a) hoezegjeinhetEngels.nl. Ik pas zo nodig mijn artikel aan, zodat bezoekers aan mijn site altijd de best mogelijke informatie krijgen!
Dit artikel is op 15-06-2022 bijgewerkt.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.
Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL
Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.
Bron foto: flickr.com/photos/alper, CC BY 2.0