Hoe zeg je “pantoffels” in het Engels?

pantoffels

Ik kreeg via email de volgende vraag van Leonie:

Ik zou zo graag willen weten of ‘slippers’ het enige woord is in het Engels voor pantoffels? Het lijkt mij dat er een gezelliger knusser woord moet zijn voor pantoffels 🙂

Ik voel dit helemaal! Het Nederlandse woord “pantoffel” is een warm, gezellig woord terwijl het Engelse “slipper” klinkt als iets waar je snel in en uitglipt en waar niets warms aan is. Dit beeld wordt voor Nederlanders natuurlijk versterkt door het feit dat ons soort slipper weinig meer is dan een lapje plastic is voor ’s zomerse dagen.

Daarmee is “slipper” een false friend, en hij is dan ook afgelopen vrijdag voorbijgekomen voor mijn False Friend Friday.

Voor nu, puur even over de pantoffel: ik heb het voor de zekerheid nagevraagd in een groep native speakers van over de hele wereld, en ik moet Leonie teleurstellen. In elke soort Engels heten die dingen “slippers“. Geen gezelliger of knusser woord te bekennen!

Je kunt hoogstens wat toevoegen om de vorm wat nader te omschrijven, “bootie slippers” voor hoge pantoffels, “hotel slippers” of “mule slippers” voor die lage dingen waar je hiel vrij blijft, “novelty slippers” voor het grappige soort pantoffel zoals dat blauwe hoofd in het plaatje hierboven, “mocassin slipper” voor zo’n schoen-achtige pantoffel van lichtbruin leer met een klein strikje, enzovoort. (google ze even als je een beeld nodig hebt)

Maar deze termen zijn meer iets voor de schoenen-industrie en zijn geen benamingen die normale Engelstaligen veel gebruiken, die zeggen gewoon “slipper”.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/larrywkoester, CC BY 2.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *