Hoe zeg je “een goed begin is het halve werk” in het Engels?

Nadat ik het mezelf vorige week moeilijk heb gemaakt met de uitdrukking “jong geleerd is oud gedaan“, dacht ik, ik kies deze week weer eens een makkelijk te vertalen uitdrukking. Die bestaan gelukkig ook.

Wat betekent “een goed begin is het halve werk”?

Het is handig om een taak goed te beginnen, want dan kom je beter vooruit. Als je een ingewikkeld recept gaat koken kun je bijvoorbeeld vantevoren al je ingrediënten wegen. En als je als team iets gaat doen is het slim eerst goed te overleggen voordat iedereen maar wat gaat doen en het uiteindelijk een chaos wordt.

Hoe vertaal je “een goed begin is het halve werk” het beste naar het Engels?

In het Engels hebben we gewoon hetzelfde spreekwoord, en bij ons rijmt het zelfs!

Well begun is half done. Het is ook logisch dat het Engels dit spreekwoord ook heeft, want hij komt nog uit het oude Griekenland, van Aristoteles.

Dan hebben we ook nog

A good beginning makes a good ending. Ook prima als vertaling. (Deze is een tikkeltje minder oud, hij komt “slechts” uit de middeleeuwen)

Een andere optie is

The first blow is half the battle. Deze raad ik niet aan, want veel Engelstaligen kennen deze uitdrukking niet meer, en hij is minder intuïtief dan de twee hierboven. We zeggen in het Engels wel vaak nog “that’s half the battle“, bijvoorbeeld “Well done, I see you’ve weighed all the ingredients already. That’s half the battle!” Maar de meeste mensen weten dus niet dat daar eigenlijk een langere uitdrukking aan ten grondslag ligt.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/melindasutton (cropped) / CC BY 2.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *