7 toffe Engelse jeugdboeken voor volwassenen – zo verbeter je je Engels met plezier!

Je wil je Engels verbeteren, maar je hebt geen zin in lessen, geen zin in grammatica, geen zin in ongemakkelijke gesprekjes met native speakers. Begrijpelijk!

Boeken lezen is ontspannend en leerzaam tegelijk, tenminste, als je een boek te pakken hebt waar je je hersens niet al teveel voor hoeft te laten kraken. Kinderboeken, of beter gezegd jeugdboeken, zijn om die reden perfect: ze lezen lekker weg en het Engels is net even wat simpeler, zonder versimpeld te zijn.

Young adult – wereldwijd populair bij volwassenen

Onderstaande boeken vallen allemaal onder de noemer Young Adult, ook wel YA. Deze stroming is de laatste jaren ongekend populair en dat komt omdat ze niet alleen graag gelezen worden door jongeren, maar juist ook door volwassenen. De verhalen zijn spannend, lezen lekker weg, en je hebt ze in niet al te lange tijd uit, dat spaart weer een stapel ongelezen boeken op je nachtkastje.

In Amerika zijn 55% van de YA lezers volwassenen. In de metro in New York of Londen is het dan ook absoluut normaal om een volwassene Harry Potter te zien lezen.

7 Engelse jeugdboeken om lekker weg te lezen

How I Live Now – Megg Rosoff

Onderwerp: overleven tijdens een atoomoorlog

Niveau Engels: B1 (3 havo/ 4 vmbo)

Inhoud: Amerikaanse Daisy is 15 jaar oud en toevallig op bezoek bij haar neven op een Engelse boerderij als er een atoomoorlog uitbreekt.

Wat er bijzonder aan is: Daisy is een normale tiener en reageert als normale tiener op de extreme gebeurtenissen. Niet zoals andere boeken en films waar de karakters reageren met superkrachten en bovenmenselijke intelligentie.

Weetje: er is ook een film van gemaakt, maar die is wel wat anders dan het boek.

Koop “How I Live Now” bij Bol.com

The Fault in our Stars – John Green

Onderwerp: kanker

Niveau Engels: B2 (4 vwo/ 4 havo)

Inhoud: Amerikaanse Hazel heeft een ernstige vorm van kanker en wordt verliefd op ex-kankerpatiënt Augustus. Ze reizen samen naar Amsterdam om Hazels favoriete schrijver te ontmoeten.

Wat er bijzonder aan is: deze lieveling van docenten Engels wordt op middelbare scholen veel gelezen omdat hij zo mooi is én omdat er een goede film van gemaakt is die je als docent kunt laten zien.

Weetje: Ook al is de schrijver Amerikaans, Nederland wordt in dit boek prima beschreven. Geen fratsen zoals het idee dat je een gat in een dijk op kunt lossen door er een vinger in te steken! Op de vraag waarom hij de karakters naar Amsterdam laat reizen, antwoordt John Green “Drowning city; drowning girl”.

Koop “The Fault in our Stars” bij Bol.com

When Life gives you Mangoes – Kereen Getten

Onderwerp: verwerking van trauma

Niveau Engels: B1 (3 havo/ 4 vmbo)

Inhoud: Clara is 12, leeft op een eiland, eet graag mango’s, en kan zich niets herinneren van de vorige zomer. Wat is er gebeurd? En waarom doet iedereen zo raar?

Wat er bijzonder aan is: al is dit misschien het minst bekende boek in dit rijtje, ik heb er erg van genoten. Een mooi emotioneel verhaal met een twist die je als volwassene waarschijnlijk wel ziet aankomen, maar met een krachtige emotionele lading die goed aankomt.

Weetje: dit boek heeft een hele rits aan jeugdboekprijzen gewonnen

Koop “When Life gives you Mangoes” bij Bol.com

The Harry Potter series – J.K. Rowling

Onderwerp: magie, volwassen worden, strijd tegen het kwaad

Niveau Engels: van B1 (3 havo/ 4 vmbo) voor het eerste boek tot B2 (4 vwo/ 4 havo) voor het laatste.

Inhoud: jongen met magische krachten komt op een toverschool terecht die hij vervolgens met een leger pubers blijkt te moeten verdedigen.

Wat er bijzonder aan is: deze kan natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Er is een reden dat de boeken en films zo ongekend populair zijn: ze zijn gewoon erg verslavend. Als je Engels niet zo goed is, dan is Harry Potter een extra aanrader, want omdat je het verhaal al kent (neem ik aan), zijn de boeken makkelijker te volgen.

Weetje: er zijn nogal wat zaken die niet kloppen als je erover nadenkt. Hoeveel magische mensen zijn er eigenlijk? De kinderen krijgen alleen magische vakken en geen Engels of wiskunde, beetje raar. En zo zijn er nog wel wat meer plot holes.

Koop de Harry Potter boxset bij Bol.com

The Night Circus – Erin Morgenstern

Onderwerp: Romeo&Julia meets Harry Potter

Niveau Engels: B2 (4 vwo/ 4 havo)

Inhoud: twee rivalen voeden twee kinderen op om met magische krachten een duel aan te gaan, maar als de intussen jongvolwassenen elkaar ontmoeten worden ze verliefd. Anders dan de dommige Romeo en Julia van Shakespeare is dit stel intelligent en gewiekst, maar ze zullen toch moeten vechten voor hun vrijheid.

Wat er bijzonder aan is: als je van een rijke, literaire stijl houdt, maar toch ook het gemak van een kinderboek wilt hebben, dan is dit een goede keuze. Morgenstern’s Engels is prachtig en doet wat Dickensiaans aan, zonder al te moeilijk begrijpbaar te zijn.

Weetje: als je dit boek leest dan denk je meteen: dit boek moet verfilmd worden. De rechten zijn inderdaad al gekocht, maar de film laat blijkbaar nog op zich wachten.

Koop “The Night Circus” bij Bol.com

Artemis Fowl – Eoin Colfer

Onderwerp: fantasy & humor

Niveau Engels: B1 (3 havo/ 4 vmbo)

Inhoud: hoofdfiguur Artemis is een 12-jarig genie dat in zijn vaders voetsporen wil treden als slechterik, en een snood plan smeed om een elf gevangen te nemen.

Wat er bijzonder aan is: dit is het grappigste boek in het rijtje. Als je van Terry Pratchett houdt, of Douglas Adams, dan is dit een uitstekende keus.

Weetje: de film is vreselijk, en over de vervolgboeken ben ik ook niet zo te spreken. Mijn advies is dus: houd het bij dit boek. Ook: Eoin is een Ierse naam en wordt uitgesproken als “Owen”.

Koop “Artemis Fowl” bij Bol.com

The Hunger Games series – Suzanne Collins

Onderwerp: vechten tegen onrecht in een dystopie

Niveau Engels: B1 (3 havo/ 4 vmbo)

Inhoud: hoofdpersoon Katniss moet tegen haar wil meedoen aan een dystopische reality show waarbij de spelers elkaar moeten vermoorden.

Wat er bijzonder aan is: er is een bepaald soort Young Adult boek dat in grote lijnen dezelfde rode draad heeft; een strijd tegen het kwaad en één vrouwelijke hoofdpersoon met twee heren die haar het hof maken. Vaak drie boeken, vaak fantasy. Het bekendste andere voorbeeld is Twilight (gatver), maar de lijst is ontelbaar. Om deze reden nemen veel mensen The Hunger Games niet heel serieus, maar ik moet zeggen, het is één van mijn favoriete boekenseries. Zelfs als je de films hebt gezien, is het naar mijn mening nog steeds aan te raden om deze drie boeken te lezen en te zwelgen in het meeslepende verhaal van Katniss dat precies op de juiste kant balanceert tussen melodrama en drama.

Weetje: schrijfster Suzanne Collins begon haar carrière als televisieschrijfster, onder andere voor “Clarissa Explains it All”. Jeugdsentiment!

Koop “The Hunger Games box set” bij Bol.com

Heb jij nog een tip?

Ken je nog een Engelstalig jeugdboek dat jij met plezier als volwassene gelezen hebt? Laat het ons weten in de comments!

Tips&Tricks Tuesday

Elke dinsdag is het Tips&Tricks Tuesday op hoezegjeinhetEngels.nl. De naam zegt het al, ik geef dan een tip over taal of cultuur voor Nederlandstaligen die Engels schrijven en/of spreken.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Bron foto: flickr.com/photos/117756607@N03, CC BY 2.0

In bovenstaand artikel staan een of meerdere links naar Bol.com. Als je via deze links iets koopt dan verdien ik daar een klein beetje geld mee. Voor jou kost het niets extra; het is precies even duur als wanneer je direct naar Bol.com was gesurfd.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *