Hoe zeg je “advocaat” in het Engels?

Nederlands: advocaat / Engels: lawyer

Het lijkt ze simpel: advocaat is in het Engels toch vast wel “advocate”? Helaas, “advocaat” en “advocate” zijn false friends, ze betekenen iets anders.

De vertaling naar het Engels van advocaat is “lawyer“, “barrister” (UK) of “attorney” (US). Ik leg hieronder uit welke je wanneer moet kiezen, maar “lawyer” is de veiligste, en internationaalste, keuze.

Lawyer, barrister of attorney?

In Amerika zegt men “all attorneys are lawyers, but not all lawyers are attorneys“. Een “attorney” is een advocaat die specifiek bij de rechtbank werkt. Een “lawyer” kan bijvoorbeeld ook bij een bank werken.

In de UK werkt het precies hetzelfde, alleen zeggen ze daar geen “attorney”, maar “barrister”. Verder hetzelfde verschil: een “barrister” doet zijn of haar werk in de rechtbank.

En “advocate” dan?

Nederlands: voorstander, pleitbezorger / Engels: advocate

Een “advocate” is in het Engels iemand die zo sterk voorstander van iets is, dat ze aan iedereen vertellen hoe goed het is. De beste vertaling is “pleitbezorger”, maar dat woord is inhet Nederlands intussen wat ouderwets.

“Lara is an advocate of vegetarianism.”

“Prince Charles is a powerful advocate for herbal medication.”

“Advocates of cryptocurrency might want to reassess their motivations.”

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bronnen foto’s: advocaat: Karolina Grabowska, Pexels,


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *