Mijn tips voor boeiende Engelstalige Podcasts in helder Engels

Ook als je prima Engels kunt, is het een goede tip om af en toe Engelstalige podcasts te luisteren. Zo houd je je Engels actueel en steek je ook nog eens iets op.

Strak gemonteerd = beter te volgen

Ik houd niet zo van kletspodcasts. Ik heb betere dingen te doen dan te luisteren naar een warrig live-interview van een uur waar misschien af en toe eens iets interessants voorbij komt. Doe mij maar een goed gemonteerde, strakke podcast.

Voor niet-native speakers is een extra voordeel van dit soort strakke podcasts dat er goed verstaanbaar Engels gesproken wordt. De presentatoren hebben hun praatjes voorbereid, en als een geïnterviewde niet goed verstaanbaar is dan wordt daar in de montage rekening mee gehouden zodat je alles meekrijgt. Zo herhaalt de presentator bijvoorbeeld kort wat er gezegd is.

Tip: De meeste podcastspelers laten het toe om een podcast langzamer af te spelen, zodat je het nóg beter kunt volgen. (Of sneller, als het saai is 😉 )

Deze podcasts zijn leuk, boeiend én verstaanbaar:

This American Life

Onderwerp: reportages over mensen

Accent presentatoren: overwegend Amerikaans

Goede afleveringen om mee te beginnen: Rom-Com, Switched at Birth, Apocalypse Creep

Zonder twijfel de eerste in mijn lijst, deze terecht enorm populaire podcast. De enige podcast die ik altijd meteen luister als er een nieuwe aflevering in mijn feed staat. Altijd waargebeurd (behalve de short stories die af en toe ter afwisseling worden voorgelezen), altijd pakkend. Zo goed dat meerdere verhalen intussen verfilmd zijn.

Laat je niet op het verkeerde been zetten door de naam: het is zeker geen podcast die alleen interessant is voor Amerikanen. De onderwerpen zijn regelmatig internationaal, maar ook de puur Amerikaanse verhalen raken een universele snaar.

Science Vs

Onderwerp: wetenschap, factchecking

Accent presentator: Australisch

Goede afleveringen om te beginnen: The Story of a Covid Wonder Drug (over ivermectine), Ancient Aliens: Who Really Built the Pyramids?

Wetenschapsjournaliste Wendy Zuckerman bespreekt elke week een onderwerp uit de wetenschap waar de meningen over verschillen, interviewt experts, en neemt op een eerlijke en open manier de argumenten door. Gedegen, interessant en helder.

What’s You Problem?

Onderwerp: tech zakenwereld

Accent presentator: Amerikaans

Goede afleveringen om mee te beginnen: Becoming a Dog Ramp Mogul (met een onbekende Nederlandse zakenman als gast), Teaching Cars to Think Like People, The Quest for the Perfect Avocado

Presentator Jacob Goldstein interviewt succesvolle zakenmensen met een interessant verhaal, vaak uit de technologiebranche, en maakt hun verhaal nog interessanter door heel goed door te vragen om erachter te komen wat op het ogenblik het probleem is dat ze op moeten lossen. Dat levert veel interessanter materiaal op dan een standaard interview.

Cautionary Tales

Onderwerp: geschiedenis / gedragspsychologie

Accent presentator: Brits

Goede afleveringen om mee te beginnen: Bless the Coal-black Hearts of the Broadway Critics, The Mummy’s Curse

Econoom en schrijver Tim Harford vertelt verhalen uit de geschiedenis die ten eerste gewoon interessant en leuk zijn, maar waar ten tweede een belangrijke les uit te leren valt.

Luister ze van nieuw naar oud, want Harford heeft na verloop van tijd een beter evenwicht gevonden tussen informatief en onderhoudend.

Unexplainable

Onderwerp: (beta) wetenschap

Accent presentatoren: Amerikaans

Goede afleveringen om mee te beginnen: It’s ball lightning!, Skeleton Lake, A virus that could heal people

Deze podcast is een broertje van de Netflixserie “Explained”, maar kiest als zijn onderwerp telkens juist een tak van de wetenschap waar nog heel veel vraagtekens bij zijn. Er wordt heel goed en ook heel mooi (met prachtige muziek) uitgelegd wat we wel weten, maar ook wat we niet weten, en waarom niet.

Luister de afleveringen van oud naar nieuw, want ze zijn met de interessantste onderwerpen begonnen.

Heb jij een goede tip?

Heb jij een goede tip voor een Engelstalige podcast die buitengewoon grappig, boeiend of pakkend is, en ook nog eens goed te volgen? Ik hoor het graag!

Tips&Tricks Tuesday

Elke dinsdag is het Tips&Tricks Tuesday op hoezegjeinhetEngels.nl. De naam zegt het al, ik geef dan een tip over taal of cultuur voor Nederlandstaligen die Engels schrijven en/of spreken.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Bron foto: Andrea Piacquadio, Pexels


Reacties

3 reacties op “Mijn tips voor boeiende Engelstalige Podcasts in helder Engels”

  1. Ologies with Alie Ward is ook een hele leuke. Elke aflevering gaat over een veld in de wetenschap. De onderwerpen zijn super divers en leuk om naar te luisteren. Als de normale afleveringen nog te uitdagend zijn, hebben ze ook “Smologies” afleveringen, die gemaakt zijn om in een klaslokaal te gebruiken.

  2. The Allusionist, van Helen Zaltzman, een podcast over taal ook nog eens.

    1. Heddwen

      Nou, inderdaad, hoe kon ik die vergeten! Ik zet hem erbij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *