Hoe zeg je “letterlijk en figuurlijk” in het Engels?

Wat betekent het & voorbeelden:

In principe gebruik je in het Nederlands de term “letterlijk en figuurlijk” als je een woordgrapje wilt maken; je hebt een term gebruikt die zowel letterlijk als figuurlijk geldt. Bijvoorbeeld:

Ik ben al drie uur de keuken aan het poetsen en nu heb ik er schoon genoeg van, letterlijk en figuurlijk!

Je bedoelt “schoon genoeg” figuurlijk: je bent er helemaal klaar mee. Maar ook letterlijk, de keuken is nu schoon genoeg.

Of:

Nadat Stephanie nog steeds met haar Barbie-playback-show aan het spelen was nadat haar moeder al drie keer had gezegd dat het bedtijd was, hadden we letterlijk en figuurlijk de poppen aan het dansen.

Of:

Je onderdompelen in warme chocolademelk, letterlijk en figuurlijk een lekker bad!

(Als je er eenmaal in zit, is het best makkelijk dit soort voorbeelden te verzinnen! Mocht iemand nog een andere leuke toevoeging hebben, ik hoor het graag in de comments šŸ™‚ )

In het Nederlands wordt de term vaak ook “fout” gebruikt als versterker, als synoniem van “heel erg” dus:

*Ik heb er letterlijk en figuurlijk genoeg van!

Dit artikeltje legt het leuk uit, vind ik.

Hoe zeg je “letterlijk en figuurlijk” in het Engels?

In het Engels heb je “literally and figuratively” Ć©n “literally and metaphorically”. Betekent hetzelfde. Ik heb het idee dat die tweede wat vaker gebruikt wordt en vind het ook mooier klinken.

Voor beide vertalingen geldt: het Engels gebruikt deze term veel minder dan het Nederlands, waardoor het veel meer “opvalt”. Het is een minder bekend grapje, mensen moeten er meer over nadenken omdat de kans groot is dat ze het nog nooit eerder zijn tegengekomen. In mijn zoektocht naar voorbeelden vond ik ook vooral blogs en andere informele bronnen en haast geen voorbeelden in “officiĆ«le” bronnen zoals kranten. Gebruik het dus spaarzaam in het Engels en laat het gewoon weg als het niet zo belangrijk is.

Wat je in het Engels vaker ziet, is dat de figuurlijke betekenis zo voor de hand ligt, dat je alleen het woord “literally” toevoegt.

Voorbeeld:

“In this wellness hotel, you can literally take in the beautiful countryside; they have created mud capsules that, according to them, promote health and clarity of mind.”

Voorbeelden gebruik in het Engels:

Bron: https://www.instagram.com/p/B-7lY2BHHMe/?hl=en
Bron: https://www.middleeasteye.net/news/uk-foreign-secretary-assad-literally-and-metaphorically-toxic
Bron: https://www.prainc.com/stretching-literally-figuratively/

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van Ć©Ć©n mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *