Hoe zeg je “bellenblaas” in het Engels?

De raarste woorden blijken soms moeilijk vertaalbaar. De officiële Engelse vertaling voor “bellenblaas”, de vloeistof waarmee je bellen blaast, is “bubble solution” (solution = oplossing, wat in het Engels net als bij ons in dit geval verwijst naar een vloeistof waarin iets opgelost is). Maar dit is een formeel woord. Als mijn kind tegen mij zou zeggen “mummy, can I have the bubble solution please“, dan zou ik raar opkijken!

Bubble mix” of “bubble mixture” heb ik ook gezien; die vind ik beter klinken qua spreektaal. Maar ook dit is niet het gangbare woord.

Engelstaligen gebruiken simpelweg het woord “bubbles” als ze het over bellenblaas hebben. Ik vind dat raar, want hoe kun je dan het verschil maken tussen de vloeistof, het potje, en de bellen zelf? Maar goed, toch is het zo.

Voor het stokje hebben ze dan weer wel een beter woord dan wij, dat noemen ze namelijk een “bubble wand“. Dat woord wordt bijvoorbeeld gebruikt om die kleine buisjes te verkopen die ze tegenwoordig op alle bruiloften hebben.

En het potje zelf?

Het soort potje zoals hierboven op de foto is in de Engelstalige wereld niet erg bekend. Het zijn vaker plastic buisjes zoals het meisje op de foto vast heeft (“tube”). Er is geen goed Engels woord voor zo’n potje, vind ik. “Bottle” of “pot” of “container”. Wie iets beters weet, mag het zeggen!

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Hiếu Hoàng, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *