Deze vraag kwam via mijn contactpagina. Dit is geen gevestigde uitdrukking in het Nederlands, maar bijvoorbeeld een uitspraak van de 100-jarige Yvonne Kosters in De Volkskrant. Normaalgesproken behandel ik alleen vaste uitdrukkingen, maar voor deze vragensteller zal ik toch een kort stukje schrijven. Het is tenslotte een dienst die ik aanbied!

(De vragensteller noemde overigens de zin “je kan je leven niet bouwen op het ongeluk van een ander”. Komt op hetzelfde neer.)

De zin slaat bij mevrouw Kosters op het gaan met een getrouwde man. Zijn ex heeft er veel verdriet van, en dat is geen goede basis voor een nieuwe relatie. (Bovendien: once a cheat, always a cheat!)

Ook in het Engels is er geen gevestigde uitdrukking, maar een mooi-klinkende vertaling is snel gemaakt.

You cannot build your fortune on someone else’s sorrow.

You cannot build your happiness on another person’s sadness.

You cannot build a happy home on someone else’s pain.

(Of een andere combinatie.)

NB “Misfortune” zou ik niet kiezen voor ongeluk, dat verwijst meer naar een toevallig ongeluk, niet naar de ongelukkige gevoelens die hier bedoeld worden.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Door Heddwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *