Hoe zeg je “je mag je geluk niet bouwen op het ongeluk van een ander” in het Engels?

Deze vraag kwam via mijn contactpagina. Dit is geen gevestigde uitdrukking in het Nederlands, maar bijvoorbeeld een uitspraak van de 100-jarige Yvonne Kosters in De Volkskrant. Normaalgesproken behandel ik alleen vaste uitdrukkingen, maar voor deze vragensteller zal ik toch een kort stukje schrijven. Het is tenslotte een dienst die ik aanbied!

(De vragensteller noemde overigens de zin “je kan je leven niet bouwen op het ongeluk van een ander”. Komt op hetzelfde neer.)

De zin slaat bij mevrouw Kosters op het gaan met een getrouwde man. Zijn ex heeft er veel verdriet van, en dat is geen goede basis voor een nieuwe relatie. (Bovendien: once a cheat, always a cheat!)

Ook in het Engels is er geen gevestigde uitdrukking, maar een mooi-klinkende vertaling is snel gemaakt.

You cannot build your fortune on someone else’s sorrow.

You cannot build your happiness on another person’s sadness.

You cannot build a happy home on someone else’s pain.

(Of een andere combinatie.)

NB “Misfortune” zou ik niet kiezen voor ongeluk, dat verwijst meer naar een toevallig ongeluk, niet naar de ongelukkige gevoelens die hier bedoeld worden.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *