Hoe zeg je “broodtrommel” in het Engels?

Een broodtrommel die je mee naar school of werk neemt heet in het Engels een “lunch box“. Dat is problematisch als je je broodtrommel niet voor de lunch gebruikt, maar voor een snack, of voor je maaltijd als je een avond- of nachtdienst hebt.

De meeste Engelstaligen zullen dan toch “lunch box” zeggen, want hun mentale voorstelling gaat vooral over het bakje, en niet per se voor welke maaltijd hij bedoeld is. Wil je toch graag een andere term dan vind ik “sandwich box” mooi gevonden. “Bread box” vind ik minder handig, want dan denk ik toch aan een trommel voor een heel brood.

Voordeel van de Engelse term is dan weer dat er niet per se brood in een broodtrommel hoeft te zitten. Kan ook sushi zijn, of een salade. Beide talen hebben wat mij betreft dan ook geen goed woord gekozen.

De broodtrommel in de keuken

Dat grote ding waar je je brood in de keuken bewaart heet in het Engels een “bread bin”.

(Mensen, bewaar dat brood toch in de vriezer! Altijd vers! Binnen een paar minuten op het aanrecht al ontdooit! Mijn man wilde er jarenlang niet aan, maar is nu toch overstag gegaan. Hij zegt nu dat hij niet weet waarom hij er zo lang zo op tegen was.)

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 800 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1400 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: broodtrommel op een blauwe reuzespons (?): Antoni Shkraba, Pexels, keukenbroodtrommel: flickr.com/photos/andrewrennie


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *