Hoe zeg je “hinkelen” in het Engels?

Wat betekent het?

“Hinkelen” is voortbewegen op één been. In het Nederlands refereert het woord meestal naar een kinderspel, met of zonder patroon op de grond, maar je kunt het ook gebruiken als een volwassenen noodgedwongen moet hinkelen omdat hij bv zijn enkel heeft gezwikt.

Wat is het probleem?

In het Nederlands is er een duidelijk verschil tussen “hinkelen”, “springen”, “huppelen” en “springtouwen”. Je kunt het één niet met het ander verwarren. In het Engels is dat verschil niet zo duidelijk.

Hoe vertaal je “hinkelen” het beste naar het Engels?

Hierbij alle mogelijke vertalingen met de mitsen en maren erachter:

hop – dit kan hinkelen betekenen maar ook springen met twee benen. In het Engels noem je het springen van een konijntje bijvoorbeeld ook “to hop”. “The bunny hopped away.” Om het te verduidelijken is het prima om te zeggen “hop on one leg”. “Okay class, now everybody hop on one leg!”

to play hopscotch – dit is het hinkelen als kinderspel, meestal met een getekend patroon op de bodem. “Let’s go play hopscotch outside!”

to hopscotch – voor mijn Britse oren klinkt dit raar, maar ik hoor het Amerikanen regelmatig zeggen. Ook hier weer: dit refereert naar het kinderspel. “They were hopscotching in the playground”

to limp – mank lopen. Dit is de vertaling die je gebruikt als iemand hinkelt vanwege een zeer been. “hop” of “hopscotch” kun je in dit geval niet gebruiken.

*to skip* – volgens sommige woordenboeken is dit ook een vertaling van hinkelen, maar daar ben ik het niet mee eens. To skip betekent huppelen (dus van het ene been naar het andere), springtouwen, of een ander soort vrolijk, snel springen, maar niet hinkelen.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *