Hoe zeg je “even voor mijn beeldvorming: …” in het Engels?

Ik kreeg op mijn contactpagina de volgende vraag van WJ:

Hi Heddwen,

Leuke site! Ik werk sinds kort in de VS en ondervind zodoende nogal wat taalvraagstukjes. Een voorbeeld: “Even voor mijn beeldvorming, [vraag]”. Hoe kan je dat vertalen naar het Engels?

WJ gebruikt dit zinnetje dus om op een vriendelijke manier meer informatie te vragen, vooral naar meer context of details. “Het is me nog niet helemaal duidelijk, ik heb nog wat meer informatie nodig zodat ik alles helemaal goed begrijp.” of “Ik heb meer context nodig over dit onderwerp om het goed te kunnen plaatsen.” Zoiets. (Verbeter me als ik het mis heb, hoor, WJ!)

Het is een zinnetje dat ik zelf ook zomaar zou kunnen gebruiken dus ik vond het leuk om over na te denken!

Hoe vraag je in het Engels op een vriendelijke manier naar meer context?

Just so I have a complete picture, [vraag]?

Just so I understand completely, [vraag]?

Just for my understanding, [vraag]?

Just to clarify, [vraag]?

Just so I can get this straight in my head, [vraag]?

(NB het aanverwante “let me get this straight” is een veelgebruikte term in het Engels die op een onvriendelijke manier vraagt of de teleurstellende informatie die je hebt gekregen echt klopt. “Let me get this straight, you had a whole day to yourself but you didn’t manage to do any homework?!” Ik zou dus eerder een van de bovenstaande suggesties nemen.)

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, WJ, zo niet, laat het dan vooral weten! En laat die andere termen maar komen waar je in Amerika tegenaan loopt. Ik ben Brits, maar hopelijk kan ik toch helpen 🙂

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Dit artikel is op 22-02-2022 bijgewerkt. (Check die datum!)

Heddwen Newton is docent en vertaler Engels.

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.