Hoe zeg je ’techniek’ in het Engels?

Nederlands: techniek / Engels: technology

Een venijnige valse vriend voor deze False Friend Friday: techniek. De ‘gewone’ vertaling (technique) is namelijk vaak goed, behalve als je het hebt over machines. Dit is er eentje die vaak misgaat, ook bij Nederlandstaligen die erg goed Engels spreken.

Als je het hebt over technologie, moderne machines dus, is de vertaling niet ’technique’ of ’technical’. Dat is alleen de vertaling als je het hebt over een manier van werken (He had a clever technique to sew the button on quickly).

Als ik Engelse teksten van Nederlanders nakijk, zie ik vaak “technique” waar “technology” hoort te staan. Vuistregel: kun je in het Nederlands ook “technologie” zeggen, gebruik dan de vertaling “technology”.

Hij weet alles van de hipste technische snufjes.He knows all about the trendiest technological gimmicks.
Wetenschap en techniekScience and technology
Ik ben geïnteresseerd in techniek.I’m interested in technology.
Met behulp van de nieuwste technieken kunnen we levensreddende medicijnen ontwikkelen.Using the latest technology, we can develop life-saving medication. (= machines en wetenschap)

Using the latest techniques, we can develop life-saving medication. (= manieren van werken)
Nederlands: techniek, manier van werken / Engels: technique

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bronnen foto’s: moederbord: Athena, Pexels, voeten: Anete Lusina, Pexels


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *