Hoe zeg je “middeleeuws” in het Engels?

Middeleeuws is een false friend met het Engelse "middle aged"
Middeleeuwse ridder
Bron: flickr.com/photos/vitike

Wat betekent het?

Als iets middeleeuws is, dan heeft het betrekking op de middeleeuwen. Ongeveer 500 tot 1500, afhankelijk van welke historicus je spreekt. Ridders en pestepidemieën enzo. Game of Thrones, maar dan zonder draken, dat werk.

Wat is het probleem?

“De middeleeuwen” heten in het Engels “the middle ages” MAAR “middeleeuws” is NIET *middle aged*. De juiste vertaling is “medieval“.

Ik vind het volledig logisch dat niet-Engelstaligen denken dat *middle aged* het juiste woord is. Helaas is het voor ons Engelstaligen een nogal lachwekkende fout omdat “middle aged” betrekking heeft op de middelbare leeftijd van een mens, tussen de 40 en de 60.

Dus als je in plaats van “a medieval dragon” zegt *a middle-aged dragon*, dan zeg je dus “een draak van middelbare leeftijd”. Best grappig, maar niet wat je bedoelde waarschijnlijk!

Deze middeleeuwse man heet in het Engels "a medieval man"
A medieval man (with a buzz cut)
Bron: flickr.com/photos/jamesseattle
Deze meneer heeft een midlife crisis en in het Engels verwijs je naar zijn leeftijd met "middle-aged"
A middle-aged man
Bron: flickr.com/photos/aviamarkin

Hoe vertaal je “middeleeuws” naar het Engels?

Nog even in herhaling voor die mensen die al het bovenstaande niet gelezen hebben, maar meteen naar dit kopje gescrold zijn: de correcte vertaling is “medieval“.

Je ziet als spelling ook wel “medieaval” en soms zie je die e en die a zelfs aan elkaar geplakt. Nergens voor nodig. Dat is een oude Britse spelling, maar zelfs in de UK is die spelling niet meer gebruikelijk. Het komt nogal pretentieus over, vind ik zelf.

Help je mee dit artikel beter te maken?

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *