Hoe zeg je “fabriek” in het Engels?

Wat betekent het?

Ik begin elk artikel met een stukje “wat betekent het” maar in dit geval zal iedereen wel weten wat een fabriek is, mag ik hopen. Tenzij Nederlands niet je moedertaal is of je jonger dan 12 jaar bent. Voor die mensen: een fabriek is een groot gebouw waar producten gemaakt worden, meestal met machines.

Wat is het probleem?

“Fabriek” is false friends met het Engelse woord “fabric”. Maar “fabric” betekent stof.

Hoe vertaal je “fabriek” het beste naar het Engels?

“Fabriek” is in het Engels “factory” of (wat moderner en groter) “manufacturing plant“.

Wat plaatjes om het duidelijk te maken:

(Aan de docenten Engels die mijn site bezoeken: ik heb deze plaatjes van Pixabay gehaald, er staan geen rechten op, dus je mag ze gebruiken 😉

"fabric" betekent stof
Fabric (NL: stof)
"factory" betekent fabriek
Factory (NL: fabriek)
een fabriek waar met stoffen gewerkt wordt
A factory that works with fabric (NL: een fabriek waar met stoffen gewerkt wordt)

False Friend Friday

Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *