Hoe zeg je “eigenwijs” in het Engels?

wat is eigenwijs in het engels

“Eigenwijs” in de betekenis van “koppig” is niet moeilijk naar het Engels te vertalen. Tegenwoordig wordt het woord echter ook vaak in positieve zin gebruikt, “lekker eigenwijs”. Ik zet een aantal mogelijke vertalingen op een rijtje.

Betekenis 1: koppig

De klassieke, negatieve betekenis van “eigenwijs”, koppig, is niet moeilijk te vertalen: “stubborn“, “pigheaded” of “obstinate“. Let op: dit zijn echt negatieve karaktertrekken. Je doet het op je eigen manier, of dat verstandig is of niet, en vaak is het niet zo verstandig…

Een woord dat overwegend negatief is, maar waar ook een positieve noot aan zit is “headstrong“. Je weet wat je wil en niemand brengt je van de wijs.

Betekenis 2: eigenzinnig

“Eigenwijs” wordt tegenwoordig ook vaak in positieve zin gebruikt, in de betekenis van “eigenzinnig”. (Je zou kunnen zeggen dat het dus verkeerd wordt gebruikt, maar dat neemt niet weg dat ik het woord “eigenwijs” met deze betekenis erg vaak tegenkom. Taal verandert nu eenmaal!)

Hieronder geef ik een paar suggesties voor vertalingen als “eigenwijs” op deze manier bedoeld wordt:

NederlandsEngels
De kunstenaar is lekker eigenwijs.The artist is a bit of a maverick.

The artist is bohemian.

The artist is nonconformist in a good way.

The artist is eccentric.

She’s an unconventional artist.

The artist is a bit of a rebel.

The artist is a bit of a maverick.

The artist is idiosyncratic.

The artist is countercultural.

The artist is a lateral thinker.

The artist is subversive. (=ontwrichtend)
Spannend, mooi, en een tikkeltje eigenwijs.Exciting, beautiful, and a little quirky.

Exciting, beautiful, and a little rebellious.

Exciting, beautiful, and a little unconventional.

Exciting, beautiful, and a little eccentric.
Eigenwijze illustratiesone-of-a-kind illustrations

unconventional illustrations

Help je mee dit artikel te verbeteren?

Ik ben ook maar een mens, en soms heb ik iets mis. Weet jij een vertaling die ik nog niet had verzonnen, of heb je iets anders over dit artikel aan te merken? Ik hoor het heel graag! Laat het me hieronder weten, of stuur een mail naar info (a) hoezegjeinhetEngels.nl. Ik pas zo nodig mijn artikel aan, zodat bezoekers aan mijn site altijd de best mogelijke informatie krijgen!

Dit artikel is op 17-03-2023 bijgewerkt omdat ik “headstrong” nog bedacht, en op 20-03-2023 omdat ik nog meer vertalingen bedacht..

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron: flickr.com/photos/zionfiction

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

4 gedachtes over “Hoe zeg je “eigenwijs” in het Engels?”

    1. Hoi Liesbeth, als “quirky” over een mens gezegd wordt, dan is dat meestal positief bedoelt, maar het hoeft niet. Het hangt van de context af. “I love that girl, she’s so quirky!” (Ik ben dol op dat meisje, ze is zo eigenzinnig!) is natuurlijk positief. Maar je kunt ook zeggen “John has a new girlfriend and she’s, well, let’s say she’s a bit quirky.” (John heeft een nieuwe vriendin en ze is, nouja, laten we zeggen een beetje raar).

      Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle vertalingen in de tabel hierboven; meestal positief, maar kunnen ook in negatieve context gebruikt worden. Alleen “unconventional” is een neutraal woord, omdat het vrij formeel is.

      Heb ik hiermee je vraag beantwoord? Zo niet, dan hoor ik het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *