Hoe zeg je “een hard gelag” in het Engels?

Een hard gelag, oftewel een wreed lot, een vervelende uitkomst. Hoe je dat naar het Engels vertaalt, vroeg iemand mij op mijn contactpagina. Je kunt in het Engels uit enkele vertaalmogelijkheden kiezen, maar geen enkele vind ik zo mooi literair als ons “hard gelag”. Hieronder een paar opties.

De droogte is een hard gelag voor de boeren.The drought is hard on farmers.

The drought is a terrible blow for farmers.

Farmers are facing hardships during this drought.
De bezuinigingen zijn een hard gelag voor scholen.Schools are getting a raw deal out of these austerity measures. (= oneerlijk)

Schools are paying the price for these cutbacks.
Het zal een hard gelag zijn, maar we komen erdoorheen.It will be hard on us, but we’ll get through it.

It’s going to be rough/ difficult/ hard/ painful/ challenging/ gruelling, but we’ll get through it.

It’s a grim fate, but we’ll get through it.

It’s a raw deal, but we’ll get through it.

Welke vertalingen vind ik niet goed?

Online zag ik als vertaling “a nasty shock”. Dit vind ik niet kloppen want “een hard gelag” komt meestal niet onverwachts. Het gaat meer om een voortdurende vervelende situatie die uit iets anders voortkomt.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Min An, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *