Hoe zeg je “braaf” in het Engels

Nederlands: braaf /Engels: obedient, well-behaved, good

Ik ben zoveel mogelijk false friends aan het bespreken deze september en “braaf” mag dan niet ontbreken, zeker ook omdat komiek John Oliver deze typische Nederlandse fout een paar weken terug heeft gebruikt als onderdeel van een grap over Nederlanders.

Bijna net zo’n klassieker als “slim“, met de extra complicatie dat “braaf” vroeger in het Nederlands ook “dapper” betekende, waardoor je de valse-vriend-vertaling “brave” nog tegenkomt in woordenboeken.

Maar “braaf” betekent intussen niet meer “dapper”, en de vertaling “brave” (=dapper) klopt dus niet. Wat de juiste vertaling wel is, is een beetje contextafhankelijk. Hieronder weer wat mogelijkheden.

een brave hondan obedient dog
braaf! (tegen hond)good boy/girl!
een braaf kinda well-behaved child (goedgemanierd)
an obedient child (gehoorzaam)
a good girl/ boy
ik zal braaf zijnI’ll be good
ze slikte braaf elke dag haar pilshe dutifully took her pill every day
she conscientiously took her pill every day
de politiek is braaf gewordenpolitics has become meek/ cowardly / weak / tame
Nederlands: dapper / Engels: brave

Heddwen Newton heeft intussen al 555 woorden en uitdrukkingen behandeld op hoezegjeinhetEngels.nl. Voor 2 Euro kun je haar daarvoor bedanken. Heddwen is docent en vertaler Engels.

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: hond Lukáš Kováčik, Pexels, dame op paard Alexander Dummer, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.