Dit is een term die bijzonder lastig naar het Engels te vertalen is. Hij is zo lastig, dat hij op mijn lijstje staat van termen waar ik native speakers mee lastigval als ze zich gewillig vertonen om mee te denken voor deze site. (Jazeker. Ik ben erg leuk op feestjes.) Ik heb nog altijd geen vertaling gevonden waar ik tevreden mee ben.
Nederlands | Engels |
Onze stichting richt zich op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. | Our foundation focuses on people with a labour market disadvantage. Our foundation focuses on people who face employment challenges. Our foundation focuses on people who face barriers to employment. |
Uiteindelijk willen we ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen. | Ultimately, we also want to help people with barriers to employment find work. |
In de UK bestaat de mooie term “people with a labour market disadvantage“. (“People at a labour market disadvantage” kan ook.) Dit is wel ambtenarentaal, en niet zo veelgebruikt als die “afstand tot de arbeidsmarkt” bij ons, maar wat mij betreft, is dit de beste native-klinkende vertaling. Amerikanen gebruiken hem niet zo snel maar begrijpen hem wel (dan wordt het wel “labor”, niet “labour”.)
Deze vertalingen liever niet
Machinevertalingen zoals Deepl.com geven iets van “people distanced from the job market” of “people at a distance from the labour market“. Er wordt in het Engels wel gesproken over “distance to the labour market” om te praten over mensen die moeilijk aan werk kunnen komen, al worden hier meestal jonge, ongeschoolde mensen mee bedoeld. Verder is het geen veel-gebruikte term in het Engels. Ik vind bovenstaande oplossingen beter.
“People with poor job prospects” bestaat ook, maar die vind ik een beetje te naar klinken. Het betekent iets als “mensen die waarschijnlijk nooit een baan zullen kunnen vinden”. Dat is niet erg aardig, en ook niet waar!
Wat betekent “afstand tot de arbeidsmarkt”?
“Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt” is een term om mensen aan te duiden die werkloos zijn en moeilijk weer aan het werk kunnen komen.
Jongeren zonder opleiding, mensen die lang thuisgezeten hebben vanwege bv ziekte en nu de aansluiting missen, mensen die verslaafd of dakloos waren en nu weer mee willen gaan doen. Vaak beginnen ze dan als vrijwilliger bij organisaties die er voor ingericht zijn ze een handje te helpen.
Ook mensen die waarschijnlijk nooit “normaal” werk zullen kunnen doen, zoals mensen met een geestelijke handicap, worden soms zo genoemd.
Die brede betekenis in het Nederlands maakt dat het lastig is naar het Engels te vertalen.
Meedenken? Graag!
Ik heb dit artikel de categorie “meedenken welkom” meegegeven, omdat ik niet tevreden ben met mijn eigen oplossingen. Heb jij, lezer, nog een goed idee voor een Engelse vertaling voor “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”? Ik hoor het graag hieronder in de comments!
Eerste versie: 11-07-2022 Bijgewerkt: 16-09-2024
Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.
Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.
English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has almost 1200 subscribers and is growing every day. Sign up here.
English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1900 subscribers and is growing every day. Sign up here.
Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL
Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.
Bron foto: Zen Chung, Pexels
Hoi Hedwenn, mooi dat je precies beschrijft wat de uitdaging is in deze vertaling. Worstel er zelf al lang mee. Kan het meestal wel voldoende uitleggen in 1-op-1 contact, maar in 1-richtingscommunicatie is het bijna niet te doen.
Wat denk je van: people with special needs towards labour?