Hoe zeg je “spannend” in het Engels?

De normale betekenis van het woord “spannend” (enerverend) is niet zo moeilijk te naar het Engels te vertalen, dat wordt gewoon “exciting” of “thrilling“.

Maar Nederlanders gebruiken heel vaak het woord spannend om net iets anders te zeggen, namelijk dat je zenuwachtig bent over iets. Een eufemisme, noemen we dat.

Wat is het probleem?

Als je in het Nederlands zegt “Ik vond het wel een beetje spannend hoor, om die presentatie aan het bestuur te geven.” dan kun je dat NIET vertalen met *I thought it was a little exciting.*

In het Engels kan het woord “exciting” niet op die manier worden gebruikt, en ze zullen het ook écht niet snappen. Exciting, dat is als je een cadeau aan het uitpakken bent, of als je zusje net gehoord heeft dat ze is aangenomen op de toneelschool. Iets vertellen voor een groep mensen is niet “exciting”. (“Thrilling” of “exhilarating” past hier ook niet.)

Online woordenboeken en vertaalmachines doen dit verkeerd, en kiezen vaak wel “exciting”. Dat komt omdat online woordenboeken kijken naar vertalingen die online staan, en vertalers (die Nederlands als tweede taal spreken) vatten het woord spannend vaak verkeerd op.

Verder zie je bij online woordenboeken dat ze “spannend” en “gespannen” in hetzelfde lemma opnemen, wat in dit geval ook niet klopt. “Spannend” en “gespannen” zijn twee heel verschillende woorden. (Vind ik, tenminste.)

Hoe vertaal je “spannend” in de betekenis van “nerveusmakend” het beste naar het Engels?

Er is jammer genoeg geen goede één-op-één vertaling (tenminste, ik heb er nog nooit eentje gevonden, laat het me vooral weten in de comments als je een idee hebt.) Dus je zult je zin anders moeten formuleren met iets als “I was a bit apprehensive” of “I was a bit nervous

Hieronder een paar voorbeeldvertalingen:

We vonden het vooraf wel een beetje spannend.We were a bit apprehensive to start with.
We were a bit nervous to start with.
Jantje vindt het nog erg spannend om iets in de kring te vertellen.Jantje is still nervous when asked to tell the others something during circle time.
Ik snap dat je het spannend vindt, maar het komt vast goed.I understand you are nervous, but I’m sure everything is going to be okay.
Een nieuwe baan is altijd spannend, want je weet nooit wat je te wachten staat!It’s normal to be a little nervous when you start a new job, because you never know what you are getting into!

A new job is always exciting, because (…)

A new job is always challenging, because (…)

(Ik ben met al deze vertalingen niet zo tevreden. Weet jij een betere? Laat het me weten in de comments!)

En hier wat voorbeelden waar spannend wel “enerverend” betekent:

Je eerste echte baan! Spannend hoor!Your first real job! Exciting!
Het was een spannende dag…It was an exciting day…
Een spannende filmA thriller ( = a thrilling film)
Een spannend verhaalA thrilling story
An exhilarating story
-“En hoe het verder gaat, dat hoor je volgende week!”
-“Nou, spannend hoor! Ik kan niet wachten!”
– “Tune in next week to find out how the story continues!”
-“Oh, the suspense! I can’t wait!”

NB Toevallig hoorde ik laatst in deze podcast dat een Amerikaanse moeder en haar zoon samen het woord “nervociting” hadden verzonnen, een samentrekking van “nervous” en “exciting”. Kijk, dacht ik meteen, dat zou een goede vertaling zijn voor deze betekenis van “spannend”. Helaas zullen de meeste mensen dat woord niet begrijpen!

Help je mee dit artikel te verbeteren?

Ik ben ook maar een mens, en soms heb ik iets mis. Weet jij een vertaling die ik nog niet had verzonnen, of heb je iets anders over dit artikel aan te merken? Ik hoor het heel graag! Laat het me hieronder weten. Hoe je dat doet, lees je hier. Anoniem, je hoeft niet eens een naam of e-mailadres aan te geven! Ik pas zo nodig mijn artikel aan, zodat bezoekers aan mijn site altijd de best mogelijke informatie krijgen.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvoor je geen goede Engelse vertaling kunt vinden? Laat het me weten op mijn contactpagina, en ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two passports, two children, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

Reader feedback for the newsletter English and the Dutch, which examines all the ways Dutch speakers interact with the English language.

“It’s funny, it’s informative, I truly love it! Keep it up :)”

“It is amusing and funny but also educational. Bonus: it’s about real life situations.”

“Weer wat leuke dingen geleerd en erg gelachen om het filmpje!”

Reader feedback about the other newsletter, English in Progress, which is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world:

“Wonderful work! I thoroughly enjoy these newsletters, and use some of the info while teaching English to my students.”

“Love the variety, and the friendly informal tone!”

Also, academic Lynne Murphy, author of The Prodigal Tongue, about the differences between American and British English, recommended my newsletter in her newsletter. I was chuffed (BrE) and stoked (AmE)!

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

13 gedachtes over “Hoe zeg je “spannend” in het Engels?”

 1. Super bedankt voor dit artikel! Ik zoek al zo lang naar een goede vertaling, maar die er dus gewoon niet. Ik gebruik tegenwoordig ‘ I am a bit nervous for tomorrow’. Nervous voelt wat sterker dan spannend, maar door ‘a bit’ ervoor te zetten zwak ik het dan wat af. Or a bit anxious. Spannende dag vertaal ik ook door het te omschrijven van wat het spannend maakt. Maar wel irritant dat wij zo’n goed woord hebben wat je dan niet onder woorden kan brengen in het engels. Not quite the same.

 2. ‘Anxious’, of als het nog iets erger is ‘unnerving’?
  Nee, dat gaat over de emotie. Hoewel ik “unnerving times”
  wel ergens tegen kom.

  Sommige Nederlandse manieren van zeggen zijn niet letterlijk te vertalen, gewoon omdat er linguïstische verschillen zijn. Dus “morgen is een spannende dag, want ik heb een sollicitatiegesprek” zal mogelijk vertaald worden naar “i’m feeling quite anxious about my job interview tomorrow”.

  1. Bedankt voor je reactie, Barbara! Voor mijn gevoel is “I’m anxious” iets sterker en negatiever van toon dan “ik vind het spannend”, maar het is in bepaalde contexten zeker een prima vertaling. Unnerving (= verontrustend) is weer nog een tikkie sterker, maar ook hier geldt hetzelfde. Goede toevoegingen, dank!

   “Nederlandse manieren van zeggen die niet letterlijk te vertalen zijn”, laat dat nou precies zijn waar mijn website over gaat 🙂

   1. Hoi Claske, bedankt voor het meedenken! “Perturbing” betekent “verontrustend” of “alarmerend” en is naar mijn mening toch echt te sterk om als vertaling voor “spannend” gebruikt te worden. Als een situatie “perturbing” is, dan ben je niet een beetje zenuwachtig, dan lig je met knikkende knieën onder de bank. Bovendien heeft “perturbing” een tweede betekenis, “verstorend”, waardoor er extra voorzichtigheid mee geboden is. En nog een tweede bovendien: het is een wat formeel woord dat niet vaak gebruikt wordt, meer iets voor een roman dan een nieuwsbrief.

 3. Beste Heddwen,

  Als je aan wilt geven dat het morgen een spannende dag wordt. Zou u dan adviseren om ‘apprehensive’ te gebruiken? Ik vond de suggestie ’tensive’ voor die zin namelijk ook wel passend.

  Tomorrow is going to be tensive
  Of
  Tomorrow is going to be an apprehensive day?

  Bedankt voor het meedenken!

  1. Hoi Luuk, bedankt voor je reactie!

   Zoals ik aan de andere reageerder had uitgelegd, is “tensive” geen goed Engels (tenzij je het over lijm hebt). Het woord dat je zoekt is “tense”. “Tomorow is going to be tense” = “morgen wordt gespannen”. Ik vind dat sterker en vooral negatiever dan “morgen wordt een spannende dag” maar het komt wel in de buurt.

   “Apprehensive” kun je alleen zeggen over mensen, het is een emotie. Een dag kan dus niet “apprehensive” zijn. Je zou wel iets kunnen zeggen als “I am apprehensive about tomorrow” = “ik ben bezorgd/angstig over morgen”. Ook hier weer een tikkeltje te sterk, maar zeker wel een mogelijkheid als vertaling, als het past!

   Even luid denkend over “morgen wordt een spannende dag”, kom ik zo spontaan op de volgende natuurlijk klinkende Engelse zinnen: “Lots of stuff happening tomorrow, I’m a bit nervous to be honest!” of (als het past) “Tomorrow is when it all comes together. Or fails miserably!” of “There’s a lot at stake tomorrow.”

   Ik zal er de komende dagen nog wat over nadenken.

 4. Nerve-wracking? Ook niet echt hè? Maar t komt iets dichter in de buurt bij spannend in de trant van boeken en films en zo, in mijn mening in ieder geval.
  Maar bedankt voor het artikel!

  1. Hoi Ilse! “nerve-wracking” (of nerve-racking; beide spellingswijzen zijn okee) is vrijwel hetzelfde als het Nederlandse “zenuwslopend”. Het is voor mij echt een stuk sterker en vooral onaangenamer dan “spannend”; als iets “nerve-wracking” is dan zit je op je nagels te bijten, je kunt niets anders doen dan in de stress zitten en afwachten of je bijvoorbeeld bent geslaagd of niet; het is geen fijn gevoel. Ik ben natuurlijk ook maar één mens, maar ik heb even in de woordenboeken gekeken en die zeggen ook allemaal iets als “extremely trying on the nerves” of “causing a lot of worry and anxiety”. Ik vind het daarom geen goede vertaling van “spannend”.

   Voor spannende boeken en films zou ik het woord “thrilling” gebruiken; vandaar ook de term “thriller” 😉 “Gripping” en “riviting” zijn ook goede beschrijvingen, en gewoon “exciting” kan hier ook.

   Bedankt voor je reactie, mijn blog wordt er alleen maar beter van!

  1. Hoi Margreet! “Nerving” is een hele specialistische term uit de diergeneeskunde die refereert naar het weghalen van een stukje zenuw dus dat is alvast geen goede vertaling van “spannend” 😉

   Misschien bedoel je “unnerving”? Dat komt wel in de buurt. Het betekent “zenuwachtigmakend” maar ik vind het een tikkeltje te sterk als vertaling van “spannend” omdat er bij “spannend” nog iets leuks in zit maar “unnerving” is meer iets van “angstaanjagend” of “verontrustend”. “The conversation was unnerving” = “het gesprek was verontrustend”.

   Ik hoop dat dit je verder helpt!

  1. Beste Wim, bedankt voor je suggestie!

   “Tensive” is een wetenschappelijk woord dat refereert naar iets dat zorgt voor spanning, maar dan de letterlijke soort spanning, dus dat een materiaal aangepannen raakt. Een voorbeeldzin is “This specially formulated tensive gel is water-soluble, non-staining, non-flammable, hypoallergenic and bacteriostatic.” Niet hetzelfde als “spannend” dus!

   Ik denk dat je misschien dacht aan “tense”, als in “the situation was tense”, maar dat betekent gespannen (“de situatie was gespannen”), en is dus ook niet hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *