Hoe zeg je “afgezaagd” in het Engels?

Wat betekent “afgezaagd”?

Als iets afgezaagd is, dan is het al zo vaak voorbijgekomen dat het alleen nog maar verveling opwekt. Het is cliché, saai, overbekend en onorigineel.

Het woord komt trouwens echt van zagen, hoorde ik laatst in een leuke podcast. Het komt van het “zagen met je strijkstok op een viool”.

Wat is het probleem?

Geen echt probleem, in dit geval hebben we namelijk een ‘probleem’ van overvloed: er zijn aardig veel Engelse woorden om uit te kiezen als je “afgezaagd” wil vertalen.

Hoe vertaal je “afgezaagd” het beste naar het Engels?

De beste vertaling is “hackneyed” of “trite“, die betekenen gewoon hetzelfde als “afgezaagd”. Maar het zijn wel wat ongewone woorden die mensen die Engels als tweede taal spreken misschien niet zullen kennen. Het simpelere “unoriginal” is misschien veiliger als je niet met native speakers te maken hebt. “Corny” of “cheesy” (afgezaagd, oubollig, flauw), “stale” (afgezaagd, verschraald, muf) en “clichéd” zijn ook allemaal prima vertalingen.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvoor je geen goede Engelse vertaling kunt vinden? Laat het me weten op mijn contactpagina, en ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *