Sunday Funday: Iers versus Duits en Brits versus Nederlands

Ik heb het er al eens eerder over gehad, maar wij Nederlanders zijn erg direct, en worden in het buitenland daarom vaak als heel erg onbeleefd gezien, terwijl dat helemaal niet onze bedoeling is.

Dit filmpje maakt dit cultuurverschil zó ontzettend goed duidelijk dat ik het eigenlijk als verplichte kost aan iedere Nederlander zou willen laten zien. Het gaat over Ierse mensen en Duitse mensen, maar het had net zo goed een Brit en een Nederlander kunnen zijn.

Mijn eigen ervaring met een Britse moeder

Dit filmpje is voor mij extra grappig omdat ik dit met mijn Britse moeder in Nederland bijna wekelijks meemaakte. Als ik bijvoorbeeld een vriend of vriendin van school te eten had, dan gebeurde vrijwel elke keer het volgende:

Vriendin (goed opgevoed): zal ik helpen met de afwas?

Mijn moeder: oh nee hoor, dat doe ik wel

Vriendin: okee

Mijn moeder, later: Nederlanders zijn zó onbeleefd!

Elke keer weer, mensen, elke keer weer. Zelfs nadat ik het aan haar uit probeerde te leggen. Zelfs nadat ze meer dan 30 (!) jaar in Nederland gewoond had. Dan was ze in de supermarkt geweest, en dan belde ze me laaiend van woede op omdat iemand tegen haar was aangestoten, en toen had mijn moeder sorry gezegd, en toen had die persoon gezegd “oh, dat is niet erg hoor” terwijl het HUN SCHULD WAS GEWEEST. Zó onbeleefd, die Nederlanders, zó onbeleefd. Gelukkig kon ze er ook altijd wel om lachen. 😀

Sunday Funday

Deze site, hoezegjeinhetEngels.nl, bespreekt Nederlandse woorden die moeilijk naar het Engels te vertalen zijn, zoals hoeveelste en zweverig. Maar zondag is het tijd voor ontspanning en dan zet ik een iets leuks op mijn blog dat met taal of cultuur te maken heeft. Want dat is leuk! 😉

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *