Hoe zeg je “WOB-verzoek” in het Engels?

potentiëel resultaat van een WOB-verzoek
Nou, daar heb je dus mooi weinig aan.

Wat is een WOB-verzoek?

Als iemand, bijvoorbeeld een journalist, vragen heeft bij het handelen van de overheid, dan kunnen ze een verzoek doen op basis van de wet openbaarheid van bestuur (WOB). Zo kunnen bijvoorbeeld emails of notulen worden opgevraagd. Nu.nl schreef er laatst een goed stuk over.

Hoe vertaal je “WOB-verzoek” het beste naar het Engels?

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten én Australië heet de vergelijkbare wet “the freedom of information act”. De afkorting is FOIA, maar die wordt in de dagelijkse omgang veel minder gebruikt dan “WOB” bij ons, waarschijnlijk simpelweg omdat het niet zo goed uitspreekbaar is. In deze Engelstalige landen zeg je dus “I submitted a request under the freedom of information act“.

Voor de Nederlandse situatie kiezen de meeste vertalers daarom iets als “he submitted a request under the Dutch freedom of information law (WOB)“.

Maar als internationale term vind ik “access to information law” een betere vertaling, omdat het beter uitdrukt wat er bedoeld wordt dan dat “freedom”. Ook als je de wet niet kent, zul je begrijpen wat er staat. Ik pleit daarom voor “he submitted a request under the Dutch access to information law (WOB)“.

(Ik dacht zelf vroeger bij “freedom of information” altijd aan informatie die vrij is, terwijl dat niet eens echt iets betekent, in plaats van aan de vrijheid om informatie op te vragen. Ik vind het een ondoorzichtige term.)

Wikipedia heeft trouwens een mooie lijst van dit soort wetten per land.

Spotlight Saturday

Elke zaterdag is het op deze site Spotlight Saturday. Ik bespreek dan een woord of uitdrukking uit de actualiteit. Zie je een Nederlandse term voorbijkomen in het nieuws dat goed op deze site zou passen? Laat het me weten op mijn contactpagina!

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *