Hoe zeg je “muts” in het Engels?

Gebruiksvoorwerpen zijn soms lastig naar het Engels te vertalen, omdat verschillende Engelse regio’s verschillende woorden gebruiken. “Muts” is daar een voorbeeld van. Nederlandstaligen die op school Brits Engels hebben geleerd, maar in de media vooral Amerikaans Engels horen, zoeken in hun hoofd naar een vertaling en kunnen die niet vinden omdat ze niet consequent hetzelfde woord gehoord hebben.

Voor het soort wintermuts in de foto wordt het Amerikaans-Engelse woord “beanie” steeds populairder. Die raad ik dan ook aan.

De term die je op school waarschijnlijk hebt geleerd is “bobble hat” (dan zit er zo’n bal bovenop). Die is dus Brits, en intussen wat ouderwets. “Winter hat” (geen bal) is denk ik een woord dat door iedereen begrepen zal worden, maar het is stukken minder hip dan “beanie“.

Canadezen, die natuurlijk vaak hoofdverwarming nodig hebben, noemen zo’n muts een “toque“. Andere Engelstaligen zullen dat woord echter niet kennen.

Wikipedia geeft als algemene term “knit cap. “Knit” betekent “gebreid” en “cap” is een klein hoedje dat over het hoofd ligt. Dat is een mooie vertaling als je b.v. een formele tekst aan het schrijven bent.

Knitted cap“, “knit hat” of “knitted hat” zijn ook allemaal prima termen die internationaal goed begrepen zullen worden. Dat “knitted” klinkt voor mij meer Brits en “knit” meer Amerikaans, maar dat heb ik niet verder onderzocht.

Thuis met mijn kinderen zeg ik overigens gewoon “hat“. Supersimpel.

En een bivakmuts?

Een bivakmuts, zo’n ding dat ook onder de kin gaat en die je kunt optrekken zodat je alleen je ogen nog ziet, heet in het Engels een “balaclava“. Klinkt misschien raar, maar is (voor mij als Britse tenminste) een volstrekt normaal woord. “Ski mask” kan ook.

Ik zag verder ergens “woollen helmet“. Daar had ik echt nog nooit van gehoord. Het blijkt wel te kloppen, maar is minder bekend dan de bovenstaande termen.

Deze vertalingen vind ik niet goed

Een “hood” is een capuchon. Dat klopt dus niet.

“Bonnet” is alleen okee als je verhaal in de 19e eeuw speelt.

Betekenis 2: dom wijf

Als Brabantse tiener in de jaren ’90 was “muts” een van mijn lievelingswoorden om naar iemand van het vrouwelijke geslacht te verwijzen die net iets doms gedaan had. Meestal mezelf.

Het Engels heeft niet zoveel woorden voor specifiek vrouwen die dom zijn. “Stupid cow” is alleen voor vrouwen, maar die is een stuk harder en hatelijker dan “muts”. Dus dan komen we toch uit bij unisex begrippen.

Airhead, dope, dumdum, idiot, nitwit. In het artikel voor “flapdrol” staat een hele lijst.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Wendoli Lucio, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *