Hoe zeg je “kiezen tussen twee kwaden” in het Engels?

Hoe zeg je in het Engels “Het is kiezen tussen twee kwaden”? Ik denk dat “choosing between two evils” wel erg als Louis van Gaal klinkt.

Deze vraag kreeg ik binnen van iemand die ook nog wat complimentjes gaf over mijn site *bloos*. Bedankt lieve vragensteller!

Soms is een vertaling zo makkelijk dat je denkt “dat kan toch geen goed Engels zijn?” Op deze site krijgen die vertalingen de categorie “idioot identiek idioom” mee, en dit is er eentje van!

Hij is grammaticaal een pietsie anders, want Engelstaligen spreken meestal niet van “to choose between two evils” maar van “a choice between two evils“. De volle zin wordt dan iets van “the final result was a choice between two evils” of “she faces a choice between two evils“.

(To choose between two evils” zal echter prima begrepen worden en niet als fout opgevat worden, denk ik.)

Wat echter nog wat gangbaarder Engels is, en wellicht ook de reden dat de vragensteller het gevoel had dat de letterlijke vertaling niet klopte, is om te spreken van “the lesser of two evils” (= het minst erge).

Dus dan krijg je iets van “the final result was the lesser of two evils” of “she has to decide which is the lesser of the two evils she faces“.

Maar het Engels zou het Engels niet zijn als er niet nog wat andere leuke uitdrukkingen waren. Zoals het prachtige “a choice between the devil and the deep blue sea“. Ik zou deze wel vermijden als je veel niet-native speakers in je doelgroep hebt, want die begrijpen hem niet, vrees ik.

En de leuke uitdrukking “to be caught between a rock and a hard place” komt ook mooi in de buurt. Dat betekent dat je moet kiezen, en wat je ook kiest, het zal een vervelende uitkomst hebben. “To be caught between the devil and the deep blue sea” kun je voor dit geval ook zeggen.

Janet was caught between a rock and a hard place. Drop out of school and face the same bleak future her parents did, or pay for tuition by dealing drugs with all the risks entailed.

Welke vertalingen vind ik niet zo goed?

Ik zag ergens “choose between two wrongs”. Dat zal wel begrepen worden, maar “between two evils” is de gangbare uitdrukking, en klinkt ook nog eens mooier, vind ik zelf. “Choose between tortures” vond ik ook. Dat is ook geen gevestigde uitdrukking, maar literair gezien wel erg mooi.

Relevante liedjes

“Between the devil and the deep blue sea” is een liedje uit 1931 die intussen ontelbare keren gecoverd is. Hier het origineel:

Maar andere artiesten hebben zich ook door deze uitdrukking laten inspireren. Als je van het ruigere werk houdt én van Lego, dan kan ik deze clip zeker aanraden.

Dit nummer van XYLØ uit 2016 is nog steeds vrij populair, en is ook geen cover van dat liedje hierboven.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: cottonbro, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *