Hoe zeg je “Doornroosje” in het Engels?

Doornroosje heet in het Engels “Sleeping Beauty

Dat zit zo: het volkssprookje is in de 17e eeuw door een Fransman opgetekend, die het de naam gaf “de schone slaapster in het bos” (La belle au bois dormant). De Engelse naam van het sprookje komt daarvandaan.

Meer dan 100 jaar later hebben de gebroeders Grimm het sprookje in hun Duitse boek met sprookjes gezet met de titel Doornroosje (Dornröschen). Die versie heeft een eigen vertaling gekregen in het Engels, namelijk “Little Briar Rose“, een letterlijke vertaling (briar is een oud Engels woord voor doornig struikgewas).

Sleeping Beauty” is echter de naam die in het Engels bekend is geworden, een gemiddelde Engelstalige zal de naam “Little Briar Rose” niet kennen. (Tenzij ze superdisneyfans zijn, want “Briar Rose” is de naam die Aurora, de Disneyversie van Doornroosje, aanneemt terwijl ze in het bos woont, verstopt voor de boze fee Malificent.)

Zie ook mijn artikel over Repelsteeltje.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *