Hoe zeg je “Doornroosje” in het Engels?

door

in

Doornroosje heet in het Engels “Sleeping Beauty

Dat zit zo: het volkssprookje is in de 17e eeuw door een Fransman opgetekend, die het de naam gaf “de schone slaapster in het bos” (La belle au bois dormant). De Engelse naam van het sprookje komt daarvandaan.

Meer dan 100 jaar later hebben de gebroeders Grimm het sprookje in hun Duitse boek met sprookjes gezet met de titel Doornroosje (Dornröschen). Die versie heeft een eigen vertaling gekregen in het Engels, namelijk “Little Briar Rose“, een letterlijke vertaling (briar is een oud Engels woord voor doornig struikgewas).

Sleeping Beauty” is echter de naam die in het Engels bekend is geworden, een gemiddelde Engelstalige zal de naam “Little Briar Rose” niet kennen. (Tenzij ze superdisneyfans zijn, want “Briar Rose” is de naam die Aurora, de Disneyversie van Doornroosje, aanneemt terwijl ze in het bos woont, verstopt voor de boze fee Malificent.)

Zie ook mijn artikel over Repelsteeltje.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Andrea Piacquadio, Pexels


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *