Hoe zeg je “versteend van angst” in het Engels?

Wat is versteend van angst in het engels?

“Versteend zijn van angst” is geen hele moeilijke uitdrukking om naar het Engels te vertalen, maar ik struikelde er laatst over toen ik met mijn zus aan het kletsen was* (in het Engels, dus). Ik denk dat dat komt omdat mijn tweetalige brein met steen bezig was, en tja, *stoned with fear* is wel grappig, maar niet de goede vertaling!

De mooiste vertaling vind ik “paralysed with fear“, omdat dat goed uitdrukt wat er aan de hand is. “Frozen with fear” is ook prima.

Deze vertalingen liever niet

In het Engels hebben we ook een woord dat letterlijk “versteend van angst” betekent, namelijk “petrified”. (“To petrify” betekent letterlijk “verstenen” en wordt gebruikt als men het heeft over fossielen.)

Alleen door de jaren heen is het woord “petrified” “heel erg bang” gaan betekenen, zonder die bevriezing van je lichaam. In het Engels kun je best zeggen “he ran away, petrified” terwijl in het Nederlands “hij rende weg, versteend van angst” nergens op slaat. Geen goede vertaling, dus.

Ik zie in online woordenboeken ook “petrified with fear”. Dat kan wel, maar de bovenste twee opties worden vaker gebruikt. Voor Engelstaligen die niet weten wat “petrified” eigenlijk betekent, komt deze ook dubbelop over: “heel erg bang van angst”.

*Ik weet niet meer waar we het over hadden, dat we zo’n nare uitdrukking nodig hadden. Het was in ieder geval niets ernstigs!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/youngshanahan


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *