Als je een geschreven woord tegenkomt in een Engelse tekst, en je weet niet hoe je hem uit moet spreken, en je hebt niet toevallig een specialist voor je neus zitten, dan zul je het moeten opzoeken.
Tip 1: kijk in een gerenommeerd online woordenboek
Online woordenboeken hebben tegenwoordig bij elk woord een luidsprekertje staan zodat je kunt luisteren hoe het woord wordt uitgesproken.
Er is veel te kiezen in online woordenboekland. Als je puur geïnteresseerd bent in uitspraak raad ik de Oxford Learner’s Dictionary aan, want die heeft mooie audio-fragmenten en geeft zowel de Britse als Amerikaanse uitspraak. Zo ontdek je dat je voor “revenue” kunt kiezen uit “reve-new” (Brits) of “reve-noo” (Amerikaans).
Wil je naast de uitspraak ook een uitgebreide bespreking van het woord dan verwijs ik naar mijn favoriete online woordenboek, Collins. Die geeft ook zowel de Britse (bovenaan) als de Amerikaanse uitspraak (iets naar beneden scrollen), en geeft ook de uitspraak voor alle voorbeeldzinnen.
Andere woordenboeken zijn bijvoorbeeld Cambridge en Longman, die geven ook de UK en US uitspraak, of MacMillan (alleen UK). Ik vind de audio bij deze woordenboeken net iets minder, of ze hebben wat minder woorden, maar dat is muggenziften.
Tip 2: gebruik YouGlish
YouGlish is een hele slimme site die YouTube filmpjes doorzoekt en precies het woord vindt dat je moet hebben. Je kunt filteren op Amerikaans, Brits én Australisch Engels.
Het voordeel van YouGlish is dat je hoort hoe échte mensen het woord uitspreken terwijl ze normaal aan het praten zijn. Ik vind YouGlish geweldig en raad het iedereen aan.
3. Negeer YouTube links
Als je in Google zoekt op bijvoorbeeld “logophile, pronunciation” dan krijg je korte filmpjes op YouTube zoals in het plaatje hiernaast.
Deze filmpjes zijn door amateurs gemaakt om geld te verdienen en geven erg vaak de verkeerde uitspraak! Daar komt bij dat je vaak reclame moet uitzitten, en als je pech hebt ook nog gezwets in het filmpje zelf. Niet gebruiken, dus.
4. Negeer sites als howtopronounce.com
Howtopronounce.com is een crowdsourcing site waar mensen hun uitspraak kunnen uploaden en anderen dan weer kunnen stemmen op of het klopt of niet. Theoretisch zou dat moeten werken, als er maar genoeg mensen meedoen, maar in de praktijk kom ik op deze site enorm vaak onzin tegen.
Ook niet gerenommeerde online woordenboeken, zoals thefreedictionary.com, bab.la, glosbe, leveren maar matige kwaliteit.
Bonus: deze online woordenboeken vind ik minder geschikt
Véél minder erg dan die YouTube filmpjes en howtopronounce.com, maar voor de volledigheid wil ik ook de andere grote online woordenboeken even noemen, want dat is tenslotte ook uitspraakreferentiemateriaal.
Dictionary.com (van Random House) en Merriam-Webster geven alleen de Amerikaanse uitspraak, lexico.com (van Oxford) geeft alleen de Britse. Dat is in principe niet zo erg, maar ze geven niet duidelijk aan met welke van de twee je te maken hebt, en dat vind ik stom.
De Google definitie (de eerste hit als je bijvoorbeeld op “logophile definition” zoekt en die meestal uit een goede bron komt) geeft bij mij alleen de Britse uitspraak, zonder aan te geven dat dat zo is. Dat ligt waarschijnlijk aan locatie en instellingen, maar ik vind het ook stom. Het zou altijd duidelijk moeten zijn met welke variant van het Engels je te maken hebt.
Tips&Tricks Tuesday
Elke dinsdag is het Tips&Tricks Tuesday op hoezegjeinhetEngels.nl. De naam zegt het al, ik geef dan een tip over taal of cultuur voor Nederlandstaligen die Engels schrijven en/of spreken.
Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.
Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.
English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has almost 1200 subscribers and is growing every day. Sign up here.
English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1900 subscribers and is growing every day. Sign up here.
Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL
Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.
Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/a-woman-presenting-charts-on-projector-screen-8761527/