Hoe zeg je “stikstofcrisis” in het Engels?

Zo op het oog is dit geen moeilijke term om naar het Engels te vertalen, al kan het wel moeilijk zijn om te onthouden. “Stikstof” is in het Engels “nitrogen” (uitspraak: “night” – ro – djuhn) en de Nederlandse stikstofcrisis kun je dus letterlijk naar het Engels vertalen met “nitrogen crisis“.

Na wat gestruin over het internet heb ik gezien dat deze term eigenlijk alleen wordt gebruikt in Engelstalige artikelen geschreven door Nederlanders, maar dat dat vooral komt omdat de Engelse media de term niet gebruiken. Ze vinden het gewoon niet zo’n belangrijk punt in het verhaal, geloof ik. Een mooie alternatieve term vond ik in DutchNews (geschreven door Engelstaligen): “nitrogen emissions crisis“. Deze klinkt net een tikkeltje meer “native English” vind ik, maar het is mierenneuken, hoor.

Stikstof is toch een prima gas?

Wat ik altijd ingewikkeld heb gevonden aan de term “stikstofcrisis”, is dat ik op school heb geleerd dat stikstof 78% van de lucht om ons heen uitmaakt en dat het volledig ongevaarlijk is.

Zowel die informatie, als ook de term “stikstofcrisis, blijken versimpelingen. Dat spul in de lucht heet eigenlijk “stikstofgas” of “distikstof“. Stikstof is een element. En die crisis, die gaat om stikstofverbindingen (“nitrogen compounds“), in het bijzonder ammoniak (“ammonia“) en meerdere soorten stikstofoxiden (“nitrogen oxides“, waarvan “nitrous oxide”, lachgas, er één van is).

Maar goed, deze hele scheikundeles was eigenlijk onnodig, want in het Engels kun je gewoon “nitrogen crisis” zeggen.

Spotlight Saturday

Elke zaterdag is het op deze site Spotlight Saturday. Ik bespreek dan een woord of uitdrukking uit de actualiteit. Zie je een Nederlandse term voorbijkomen in het nieuws dat goed op deze site zou passen? Laat het me weten op mijn contactpagina!

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: flickr.com/photos/usdagov, public domain

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *