Hoe zeg je “sjoelen” in het Engels?

Het zal je niet verbazen om te horen dat sjoelen een typisch Nederlandse activiteit is, en dat er dus geen directe vertaling is naar het Engels. Het spel bestaat niet in Engelstalige landen, dus hebben ze er ook geen woord voor. Maar wat doe je dan, als je toch een vertaling nodig hebt?

Aangezien het spel “sjoelen” heet, en in het Engels verder niet bestaat, noem je het in het Engels ook gewoon “sjoelen”. Schuingedrukt, als het even kan, want dat doe je in het Engels met begrippen in een vreemde taal. En geef er een uitleg bij, anders hebben ze natuurlijk geen idee waar je het over hebt.

The traditional Dutch game of sjoelen, in which participants slide wooden pucks towards small open doorways at the end of a wooden board

of

The traditional Dutch game of sjoelen, which is a little like table shuffleboard

In de Engelstalige wereld bestaat er namelijk een spel dat best aardig op sjoelen lijkt: “table shuffleboard“, ook wel “shufflepuck”. Dit is een tafelversie van het oudere spel “shuffleboard” dat op de grond wordt gespeeld en een soort kruising is tussen Jeu de Boules en ijshockey.

Bij “table shuffleboard” is het de bedoeling dat je de schijf (Engels: puck) van de ander wegkaatst en zelf zo goed mogelijk op de genummerde velden landt, zonder over de rand te gaan.

De “bak” ziet er zo uit:

table shuffleboard; geen vakjes aan het einde, maar open velden en de kans dat je schijf compleet van de plank valt.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvoor je geen goede Engelse vertaling kunt vinden? Laat het me weten op mijn contactpagina, en ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto’s: lekker los op Koningsdag flickr.com/photos/24oranges (cropped), CC BY-SA 2.0, een wel zeer sophisticated table shuffleboard table flickr.com/photos/londonmatt (cropped), CC BY 2.0

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *