Hoe zeg je “scriptie” in het Engels?

Het woord scriptie is ingewikkelder naar het Engels te vertalen dan je denkt
Twee keer printen dat ding, één voor je begeleider en één voor de tweede lezer. Gedoe! Bron: flickr.com/photos/rileyroxx

Wat is het?

Aan het eind van je bachelorstudie én aan het eind van je masterstudie schrijf je een scriptie; een wetenschappelijk opstel, meestal gebaseerd op een onderzoek dat je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe vertaal je “scriptie” naar het Engels?

Als je afstudeert aan een Nederlandse universiteit, waar men tegenwoordig vooral Engels spreekt, dan noem je je scriptie een “thesis“. Een bachelorscriptie is een “Bachelor’s thesis” en een masterscriptie is een “Master’s thesis” (let op: Bachelor’s en Master’s worden met een hoofdletter geschreven). Een doctoraalscriptie wordt “dissertation“, “PHD thesis” of “doctoral thesis“. (Ik raad “PHD thesis” aan en “dissertation” af, want dan zit je internationaal het beste, zie hieronder.)

Wat is het probleem?

In de UK, Amerika en nog wel een paar andere landen, is het gebruik van het woord “thesis” en “dissertation” precies andersom. Het woord thesis gebruik je alleen bij een PHD, verder gebruik je dissertation.

Ik heb eens een naar gesprek gehad in Engeland omdat ik naar mijn masterscriptie verwees met het woord “Master’s thesis”. Mijn gespreksgenoot verbeterde me bits omdat ze het nogal arrogant vond om dat woord te gebruiken voor iets dat niet met een 4-jaar durende doctoraal te maken had. Toen ik uitlegde dat het in Nederland zo genoemd wordt, vond ze dat onzin. (Dat zegt natuurlijk vooral veel over háár, maar ik wilde deze anekdote toch even noemen; wees voorzichtig met deze termen, is de conclusie!)

Woordgebruik scriptie

De vuistregel is om de term aan te houden die gebruikelijk is bij de universiteit/ het land waar de scriptie geschreven is. Wikipedia heeft een uitgebreid artikel waar je voor veel landen de gebruikelijke terminologie uit kunt halen.

In NederlandIn UK en US
BachelorscriptieBachelor’s thesisUndergraduate dissertation
MasterscriptieMaster’s thesisGraduate dissertation
DoctoraalscriptieDissertation/ PHD thesis/ doctoral thesisPHD thesis/ doctoral thesis

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *