Hoe zeg je “de omgekeerde wereld” in het Engels?

Wat betekent het?

Je gebruikt de uitdrukking “het is de omgekeerde wereld” als er iets gebeurt dat het tegenovergestelde is van wat je zou verwachten. Als je tienerkinderen bijvoorbeeld ineens aanbieden om de afwas te doen terwijl jij op de bank zit. Of als een politieagent door een automobilist op zijn fouten wordt gewezen.

Welke vertalingen vind ik niet zo goed?

Ik zie vaak best vertalingen van “omgekeerde wereld” die de betekenis als “ondersteboven” vertalen, namelijk *topsy-turvy world* of *upside-down world*. Beide vertalingen vind ik niet goed omdat “omgekeerd” niet hetzelfde is als “ondersteboven” in deze uitdrukking; het gaat erom dat rollen omgekeerd zijn, of situaties, niet dat ze ondersteboven staan.

“Topsy-turvy land” bestaat in het Engels wel, maar komt uit een kinderliedje waarin de lucht groen is en het gras blauw etc., en is te kinderachtig om een goede vertaling te zijn.

Hoe vertaal je “de omgekeerde wereld” het beste naar het Engels?

Er is geen letterlijke vertaling. Je zult het moeten doen met iets als “it’s like an alternate dimension” of “it’s like we’re in Bizarro-world“. Die tweede verwijst naar een reeks comics en is misschien een beetje voor nerds, maar ik ken het als redelijk normale uitdrukking.

Je kunt ook verwijzen naar Alice through the Looking Glass, het tweede deel van Alice in Wonderland, waar ze door een spiegel heengaat naar een bijzondere wereld, en iets zeggen als “it’s like we’ve slipped through the looking glass” – maar dat is erg literair en ouderwets en dat zegt haast niemand meer.

Weet jij meer?

Heb je een betere vertaling, of gewoon een vraag of suggestie? Laat het me hieronder weten!

Heddwen Newton is docent en vertaler Engels.

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Ik bespreek Nederlandse woorden die geen directe tegenhanger hebben in het Engels, en andere probleemgevallen. Ik bespreek bij lange na niet alle mogelijke vertalingen of contexten, en mijn meningen zijn de meningen van één mens. Wil je meer weten? Kijk dan bij de FAQ’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *