Hoe zeg je “grabbelton” in het Engels?

door

in

Ik ben dol op grabbeltonnen, vooral op Koningsdag. Twintig cent betalen en grabbelen maar! Er is een probleem met de Engelse vertaling van “grabbelton”, en dat is dat ze het hele fenomeen in veel landen niet kennen.

De Engelsen in de UK kennen de grabbelton gelukkig wel, daar heet het “lucky dip“. (“Dip” betekent in dit geval iets als “opduiken”). Ook in Australië en Nieuw Zeeland kennen ze dit gebruik.

Amerikaans en internationaal Engels

In Amerika kennen ze de grabbelton niet. In plaats daarvan heb je “grab bags“. Dat is een verassingspakketje: je koopt een zakje en je weet niet precies wat erinzit. Als je thuiskomt maak je hem open. Deze vertaling is dus okee als je het hebt over iets dat je krijgt maar je weet nog niet wat het is. Deze vertaling is minder geschikt als je het hebt over woelen tussen meerdere ingepakte cadeautjes.

(Volledig oninteressant voor de meeste lezers hier waarschijnlijk, maar toch: ik woon in Duitsland en hier is het ook zo. Grabbeltonnen kennen ze niet, maar je kunt in elke drogist en speelgoedwinkel “Wundertüten” kopen; dichte papieren zakken met een stuk of 4, 5 verassingen erin. Best leuk.)

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has more than 1000 subscribers and is growing every day. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1600 subscribers and is growing every day. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bronnen foto’s: grabbelton: flickr.com/photos/ter-burg (cropped), lucky dip flickr.com/photos/theshadowknows (cropped) legozakjes: flickr.com/photos/wiredforsound23 (cropped)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *