Hoe zeg je “geniaal” in het Engels?

Wat betekent “geniaal”?

Als een mens geniaal is, dan is hij/zij heel erg slim. Als een idee geniaal is, dan is het een heel goed idee.

Wat is het probleem?

Het Nederlandse “geniaal” is een false friend met het Engelse “genial”. Die woorden lijken op elkaar, maar betekenen iets heel anders. Het Engelse “genial” betekent vriendelijk, hartelijk, gemoedelijk. “Genial weather” is mooi, zonnig weer.

Ik zie tot mijn schrik in online woordenboeken toch vaak het woord genial vertaald als geniaal. Dat is echt fout. Deze foute vertaling komt deels doordat online woordenboeken hun gegevens van online vertalingen halen, en vertalers maken weleens fouten. Een andere reden is dat het woord “genial” in oude literatuur nog weleens “geniaal” kan betekenen, maar in modern Engels kan dat echt niet meer.

Hoe vertaal je “geniaal” het beste naar het Engels?

De beste vertaling is “brilliant“. Bij een idee kun je het ook over “ingenious” hebben, dan is het niet alleen geniaal, maar ook origineel.

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvoor je geen goede Engelse vertaling kunt vinden? Laat het me weten op mijn contactpagina, en ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *