Het woord “folder” komt uit het Engels, maar betekent in het Engels niet hetzelfde. Wij Nederlanders hebben het overgenomen uit het Engels om “vouwbaar boekje” te betekenen (neem ik aan, tenminste), maar de Engelsen zelf gebruiken deze betekenis niet.
In het Nederlands is een folder een goedkoop boekje met reclame of informatie. In het Engels heet zoiets een “brochure” (meestal wat groter en met meerdere pagina’s) of een “leaflet” (meestal wat kleiner en met maar één of twee pagina’s). Gaat het om een reclamefolder met producten dan zeggen Engelstaligen vaak “catalog” (US) of “catalogue” (UK).
Vraag je een Engelstalige om een “folder” dan zullen ze met een map aan komen zetten. Net als ons woord “map” wordt het woord “folder” in het Engels ook gebruikt om te verwijzen naar een map met computerbestanden.
NB. Een multomap is “ringbinder”, en niet “folder”. Voordat iemand dat verkeerd gebruikt en ze mij de schuld geven 😉
False Friend Friday
Elke vrijdag is het op deze site “False Friend Friday”. Zelfs als je erg goed Engels spreekt, zijn valse vrienden goed om in de gaten te houden, want als je zo’n woord fout vertaalt, heb je het vaak zelf niet in de gaten terwijl je toehoorder zich achter de oren krabt. Vandaar dat ik er zoveel stukjes over schrijf!
Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.
Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.
English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. It has almost 1200 subscribers and is growing every day. Sign up here.
English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. It has more than 1900 subscribers and is growing every day. Sign up here.
Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL
Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.
Bronnen foto’s: Toeristenfolders: flickr.com/photos/peretzpup (cropped), CC BY-SA 2.0 / mappen: flickr.com/photos/rexroof, CC BY 2.0, folder PC: Wikimedia