Hoe zeg je “consequent” in het Engels?

Nederlands: consequent / Engels: consistent

Dit is zo’n false friend die ook bij Nederlanders die op hoog niveau Engels spreken vaak nog mis gaat. Niet omdat ze het niet weten, maar omdat hij er gewoon insluipt bij het praten: “consequent” (= vasthoudend aan eerder gedrag of eerder opgelegde regels) vertaal je naar het Engels met “consistent“, en niet met iets als *consequent*.

Nu is *consequent* in het Engels geen woord, maar een Engelstalige toehoorder zal denken dat je iets bedoelt als “consequence” (=gevolg) of “consequently” (als gevolg van). Vaak past dat echter niet in de zin, waardoor ze vooral in de war zullen raken.

Neem een foute zin als *it’s important to be consequent with children*. Hoe zeer je als Nederlandstalige ook zou denken dat een Engelstalige de juiste betekenis toch zou moeten kunnen raden, Engelstaligen zullen hier geen chocola van kunnen maken. Daarvoor staan “consistent” en “consequence” in hun hoofden te ver van elkaar af.

Engels: consequently / Nederlands: als gevolg van

False friend Friday

Ik was hem gewoon even vergeten, de False Friend Friday. Zieke kinderen, een nieuwe obsessie met het Engels van Van Gaal… Maar hij is er weer, hoor, de False Friend Friday. Er zijn er nog genoeg!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two passports, two children, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

Reader feedback for the newsletter English and the Dutch, which examines all the ways Dutch speakers interact with the English language.

“It’s funny, it’s informative, I truly love it! Keep it up :)”

“It is amusing and funny but also educational. Bonus: it’s about real life situations.”

“Weer wat leuke dingen geleerd en erg gelachen om het filmpje!”

Reader feedback about the other newsletter, English in Progress, which is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world:

“Wonderful work! I thoroughly enjoy these newsletters, and use some of the info while teaching English to my students.”

“Love the variety, and the friendly informal tone!”

Also, academic Lynne Murphy, author of The Prodigal Tongue, about the differences between American and British English, recommended my newsletter in her newsletter. I was chuffed (BrE) and stoked (AmE)!

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bronnen foto’s: vader met kind: August de Richelieu, Pexels, gebroken been Victoria Akvarel, Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *