Hoe zeg je “blokkendoos” in het Engels?

Wat betekent het?

Een blokkendoos wordt in het Engels niet zo genoemd.
Blokkendoos
Bron: www.flickr.com/photos/ginnerobot/3340299764

Een blokkendoos is een (meestal houten) doos met gekleurde houten blokken waar kinderen mee kunnen spelen. Het is traditioneel speelgoed, veel kinderen hebben geen blokkendoos meer.

Het woord wordt in het Nederlands vaak gebruikt om uit te leggen dat iets modulair is. WordPress, bijvoorbeeld (waarmee deze site gebouwd is) is net een blokkendoos: je bouwt elke pagina op met verschillende blokken die je op elkaar stapelt.

Wat is het probleem?

In het Engels is er geen vaste term voor deze doos met blokken, dus je kunt het woord blokkendoos niet direct vertalen. “Box of blocks” is niet hoe we dit noemen in het Engels, en klinkt vanwege de rijm ook best wel dom.

Hoe vertaal je “blokkendoos” het beste naar het Engels?

De blokken zelf heten in het Engels “(wooden) blocks” of “building blocks“. Om te verwijzen naar meerdere blokken zeg je “a set of building blocks“. Ben je de term aan het gebruiken om aan te geven dat iets modulair is dan kun je dat gebruiken, maar je kunt ook iets zeggen als “construction set“.

Max (4) speelt met zijn blokkendoos.Max (4) is playing with his building blocks.
WordPress is net een blokkendoos. Je bouwt de pagina’s blok voor blok op.WordPress is like a set of building blocks. You choose which blocks you want to build up the page.
Ik zie mijn therapie als een soort blokkendoos. Je kunt de blokken die je fijn vindt gebruiken en de anderen laat je gewoon in de doos.I view my therapy as a kind of children’s construction set. You take out the pieces you like and you just leave the others in the box.

Dit artikel is op 23-01-2022 bijgewerkt

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl werkt ze sinds oktober 2022 aan “English in Progress“, de Engelstalige versie van “Taalpost“. Die bestond namelijk nog niet!

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *