Hoe zeg je “bestuurder” in het Engels?

Ik wil het in dit artikel hebben over “bestuurder” in de betekenis van iemand die het voor het zeggen heeft, want mijn site gaat over woorden die moeilijk te vertalen zijn. Hebben we het over de bestuurder van bijvoorbeeld een bus of auto, dan is de vertaling makkelijk, namelijk: “driver“. (Met dank aan Bas, die een terechte opmerking onder dit stuk plaatste!)

Betekenis 1: iemand die de leiding heeft

Heb je het over iemand die in het algemeen de leiding heeft, dan zeg je in het Engels “the person in charge“. Dit is natuurlijk vrij informeel en niet zo handig voor bijvoorbeeld op een visitekaartje. Wil je het formeler hebben, dan zul je moeten kijken naar de specifieke functie van de persoon waar je het over hebt. Een “administrator” is iemand die in een bedrijf organisatorisch de boel in goede banen leidt. De grote baas wordt meestal CEO oftewel Chief Executive Officer, genoemd. Andere termen zijn “leader“, “head (of X department)“, “director“.

Betekenis 2: iemand met een bestuursfunctie

In het Engels heet een bestuur een “board of directors” en een bestuurder wordt dan een “member of the board“, “board member” of “director“, waarbij het woord “director” niet helemaal eenduidig is want dat kan ook in het algemeen een baas van een bedrijf of afdeling zijn. Mensen die Engels niet als moedertaal hebben zullen bij het woord “director” ook snel denken aan de regisseur van een film.

Dus de vertaling is “director”?

Als je goed hebt opgelet dan zag je net in beide rijtjes het woord “director” voorbij komen. Toch zou ik niet altijd die vertaling nemen, want “director” is ook “directeur”, en een “directeur” en een “bestuurder” zijn niet altijd hetzelfde. Het hangt dus echt van de context af.

Help je mee dit artikel te verbeteren?

Heb je een betere vertaling, of gewoon een vraag of suggestie? Laat het me hieronder weten!

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is docent en vertaler Engels. 

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Ik bespreek Nederlandse woorden die geen directe tegenhanger hebben in het Engels, en andere probleemgevallen. Ik bespreek bij lange na niet alle mogelijke vertalingen of contexten, en mijn meningen zijn de meningen van één mens. Wil je meer weten? Kijk dan bij de FAQ’s.

2 thoughts on “Hoe zeg je “bestuurder” in het Engels?”

    1. Nou, inderdaad, goeie! Ik heb mijn artikel aangepast, want we willen natuurlijk niet dat iemand de zin maakt *I’m not sure if this is the right bus, let’s ask the director.* 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *