Hoe zeg je “badjas” in het Engels?

Miet Ooms, van Buurtaal, kwam op Twitter met dit pareltje gemixt Nederlands/Engels. In België blijkbaar een echte klassieker, maar ik kende hem nog niet.

De beste Engelse vertaling voor “badjas” is “bathrobe“. Britten zeggen soms “dressing gown“, maar dat klinkt voor andere Engelstaligen alsof je in een baljurk door je huis loopt. Amerikanen zeggen dan weer “housecoat” en dat klinkt voor mij als Britse weer alsof ze met hun jas aan in huis rondlopen. Gelukkig wordt “bathrobe” door iedereen goed begrepen.

Net als in het Nederlands kun je discussiëren of een badjas per se uit handdoekstof gemaakt moet zijn. Ik vind persoonlijk dat een “bathrobe” van handdoekstof is en een “robe” uit een andere warme stof bestaat, en dat je een “bathrobe” dus draagt om droog te worden en een “robe” om warm te blijven. Maar daar is zeker niet iedereen het mee eens. Ik heb eens bijna ruzie gekregen toen ik een badjas gebruikte als handdoek…

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She thinks about languages way too much, for example about how strange it is that these little blurb things are written in the third person.

Heddwen has two children, two passports, two smartphones, two arms, two legs, and two email newsletters.

English and the Dutch examines all the ways Dutch speakers interact with the English language. Sign up here.

English in Progress is about how the English language is evolving and how it is spoken around the world. Sign up here.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

In bovenstaand artikel staan een of meerdere links naar Bol.com. Als je via deze links iets koopt dan verdien ik daar een klein beetje geld mee. Voor jou kost het niets extra; het is precies even duur als wanneer je direct naar Bol.com was gesurfd.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *