Hoe zeg je “achter de feiten aanlopen” in het Engels?

Je kunt op nogal wat manieren achter de feiten aan in het Nederlands: “Achter de feiten aanrennen”, “achter de feiten aanhollen” “achter de feiten aanlopen” of, als het nog slechter met je gaat, “achter de feiten aanhobbelen”. De uitdrukking is lastig naar het Engels te vertalen, maar er zijn gelukkig wel genoeg opties, afhankelijk van wat je precies wilt zeggen. Één ding is zeker: *to run after the facts* is NIET juist!

Betekenis 1: achterlopen op je to-do list

Ik had de hele tijd het gevoel dat ik achter de feiten aanliep, maar sinds een paar dagen heb ik eindelijk weer alles onder controle.I’ve been feeling like I’ve just been playing catchup this whole time, but the past few days I’ve finally been feeling in control again.

I’ve been constantly feeling one step behind (…)

I’ve been feeling like I’ve been constantly overtaken by events (…)
Sorry, ik loop vandaag een beetje achter de feiten aan.Sorry, I’ve been playing catchup all day today.

Sorry, I’m in a bit of a logjam today (Canadees, maar wordt elders ook goed begrepen. Log jam = vastgelopen boomstammen in een rivier)

Betekenis 2: achterlopen op informatie of ontwikkelingen

Mijn docent loopt achter de feiten aan, hij denkt dat we allemaal op SnapChat zitten.My teacher is behind the times, he still thinks we’re all on SnapChat.

My teacher is a bit slow on the uptake, he still thinks we’re all on SnapChat. (dit is een grapje, want “slow on the uptake” betekent óók dat je dom bent)
De regering loopt achter de feiten aan als het op dat probleem aankomt.The government is constantly one step behind.

The government has been slow to wake up to this problem.

Government decisions are constantly being overtaken by events.

The government is constantly dealing with the consequences of the problem, rather than dealing with the problem itself.
Ik ga naar alle vergaderingen, maar loop nog steeds achter de feiten aan.I attend all meetings, but I still feel like I’m not in the picture.

I attend all meetings, but I still feel like I’m playing from behind. (US Engels uit sportwereld, betekent dat je vanuit een achterstand speelt)

I attend all meetings, but I’m still at a disadvantage.
Dat artikel loopt achter de feiten aan.The information in that article is not up to date.

The information in that article has been overtaken by events.

Welke vertalingen vind ik niet zo goed

“Lagging behind” of “to be behind” zijn bijna okee, maar net niet. Deze termen houden in dat je achterloopt op je planning. Kan eventueel ook wel in dit geval gebruikt worden, maar ik vind dat er hierboven betere opties staan.

“To not be abreast of things” is prachtig, maar helaas intussen erg ouderwets, waardoor het nogal Dickensiaans klinkt. Ik vrees dat jongere mensen de uitdrukkingen niet zullen begrijpen, en ook hier, aangezien er genoeg andere opties zijn, zou ik hem niet gebruiken.

*Running behind the facts* is géén correct Engels, en zal ook niet begrepen worden. Sommige vertalers maken er dan maar *lagging behind the facts* van, want die denken dat door het woord “lagging” toe te voegen het ineens wel magisch een bestaand Engels spreekwoord wordt… niet dus.

“To be caught on the hop” zag ik nog ergens in een online woordenboek. Dit betekent “op heterdaad betrapt worden” en past dus niet (bovendien is het een erg ouderwets spreekwoord die nog maar weinig mensen kennen).

Heb je een moeilijk te vertalen woord?

Is er een woord of uitdrukking waarvan je altijd denkt “hoe zeg ik dat nou in het Engels?” Laat het me dan weten! Dat kan gewoon hieronder in de comments of op mijn contactpagina.

Heddwen Newton is vertaler en docent Engels. Naast hoezegjeinhetEngels.nl en de nieuwsbrief English and the Dutch werkt ze ook aan English in Progress, een nieuwsbrief die Engelstalige professionals op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op taalgebied.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: Jean-Daniel Francoeur, Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *