Hoe zeg je “aanmaaklimonade” in het Engels?

Een leuk woord in het Nederlands omdat er zoveel regionale varianten van zijn: “aanmaak”, “ranja”, “siroop”, “limonade”, “aanmaaksiroop”, “limonadesiroop”. Een leuk onderwerp voor een gesprek tijdens een etentje: “hoe noem jíj ranja?” Dit draadje op Twitter was ook populair. Maar hoe noemen we het drankje dat je aanlengt met water in het Engels?

Het bekendste Engelse woord voor aanmaaklimonade is “squash“. Over het algemeen is dit een wat wateriger goedje dan onze siroop, je lengt het aan met zo’n 4x water en het lijkt meer op b.v. sinas dan op aanmaak.

Het woord dat ze in het VK, Australië etc gebruiken voor de wat dikkere siroop is “cordial“. Vroeger was dit een medicinaal drankje, tegenwoordig is het een ouderwets-wordt-nieuwerwets-hipster-hip woord. Alhoewel, “tegenwoordig”; hij wordt nu alweer zo’n 20 jaar gebruikt.

Toen ik klein was noemden ze het drankje in Engeland “syrup“, maar dat was wel onduidelijk want dat is ook het Engelse woord voor “stroop” (van dat dikke spul). Dus eigenlijk wel goed dat ze er iets nieuws voor hebben verzonnen.

Hoe ze de wat dikkere aanmaaklimonade in Amerika noemen, weet ik niet zeker. Ook “squash“, gok ik, maar als iemand het weet: ik hoor het graag in de comments!

Heddwen Newton is an English teacher and a translator from Dutch into English. She has two email newsletters:
English and the Dutch is for Dutch speakers looking to improve their English, but also for near-native speakers who write, translate into, or teach English. Also interesting for people who like to compare Dutch-speaking culture to everybody else in the world.
English in Progress keeps English speakers up to date on the latest developments in the English language. Subscribers are mostly academics, English teachers, translators and writers.

Meer lezen? GA NAAR EEN WILLEKEURIG ARTIKEL

Disclaimer: deze site is geen woordenboek. Mijn vertalingen zijn de meningen van één mens, en mijn voorbeelden zijn zelfverzonnen. Meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Bron foto: eigen werk (ik schrijf beter dan dat ik fotografeer)

Gepubliceerd door

Heddwen

Ik ben Heddwen Newton, eigenaar van deze site. Lees hier meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *